Stolice iz kolekcije “The Seven Series”, koju je znameniti dizajner Arne Jacobsen još 1955. projektovao za kompaniju Fritz Hansen, dobile su svoju modernu verziju. Nekad su modeli stolica bili dostupni tek u dvije varijante – crnoj i bijeloj, a danas su svoj oblik dobili čak u deset različitih nijansi, dva završna sloja (mat i lakirani) i devet vrsta drveta.

Osim toga, 60. rođendan biće obilježen posebnim verzijama prve stolice iz linije “3107” koju će u savremenom dizajnu izraditi sedam najvećih arhitekata današnjice među kojima se ističu Zaha Hadid, Jean Nouvel i Bjarke Ingels.

Bjarke Ingels odlučio je krenuti od jedne od najistaknutijih karakteristika “sedmorke”, a odnosi se na mogućnost beskonačnog slaganja stolica, i prenio je to svojstvo u svoju viziju stolice, doslovno razmontiravši sjedište stolice i složivši ih vertikalno jedno na drugo u slojevima.

"Veličanstvena sedmorka" velikog Arnea Jacobsena u novom ruhu

Bjarke Ingels Group (BIG)

Zaha Hadid fokusirala se na ravnotežu stolice i zamijenila tradicionalne nogice čeličnom konstrukcijom u trima zaobljenim strukturama koje se u formi valova ponavljaju, prenoseći tako svoju karakterističnu fluidnost.

"Veličanstvena sedmorka" velikog Arnea Jacobsena u novom ruhu

Zaha Hadid

 

Jean Nouvel je kao osnovu svog dizajna uzeo najstarije modele stolica i objedinio njihove crno-bijele verzije u jednu stolicu.

"Veličanstvena sedmorka" velikog Arnea Jacobsena u novom ruhu

Jean Nouvel

 

Takođe, u projektu “Veličanstvene sedmorke” sudjelovali su i urugvajski arhitekt Carlos Ott (autor pariske Opere Bastille), Carlos Ponce de Léon, Japanac Jun Igarashi, osnivači arhitektonskog studija Neri & Hu Design and Research Office te arhitektonski studio Snøhetta.

Serija stolica “7 Series” biće predstavljena javnosti na izložbi imena “7 cool architectors” koja će biti otvorena 14. jula u belgijskom muzeju dizajna Design Museum Gent.