Borba oko nasljedstva Zahe Hadid zavadila direktora i rodbinu slavne arhitektice

Direktor Zaha Hadid Architect (ZHA) želi da postane jedini koji će upravljati imovinom Zahe Hadid. Međutim, ta želja nije dobro primljena kod pravnih nasljednika.

Patrik Schumacher, koji se nalazi na mjestu izvršnog direktora kompanije ZHA, pre nekoliko dana podneo je zahtjev u londonskom Višem sudu za izuzimanje preostala tri potencijalna upravitelja nasledstva, vrijednog 90 miliona dolara, koji su se našli u testamentu proslavljene arhitektice Zahe Hadid koja preminula prije dvije godine.

Među nasljednicima se nalaze Zahina nećaka Rana Hadid, umjetnik i prijatelj Brian Clarke i trenutni član žirija za Prickerovu nagradu, Lord Peter Palumbo, koji bi trebali da dobiju ulogu upraviteljima nasljedstva.

Sve troje, koji su i povjerenici fondacije Zaha Hadid, odmah su objavili zajedničku izjavu kojom osuđuju odluku Patrika Schumachera, piše Archpaper. U njihovoj izjavi je naglašeno da je upravo Zahina volja bila da njih troje upravljaju imovinom nakon njene smrti.

Ovakvim postupkom Patrika Schumachera najviše je bila pogođena Zahina nećaka, Rana Hadid koja je dodala: „Moja tetka, Zaha, bila bi skrhana kada bi znala šta Schumacher radi i zato se mi osjećamo obaveznim da se odupremo njegovim tvrdnjama kako bismo odbranili njeno veliko ime i nasljeđe.“

Inače, Schumachera je u Berlinu 2016. godine na World Architecture Forumu u svom govoru pozvao na ukidanje svih tipova socijalnog i pristupačnog stanovanja, i time naišao na negodovanje kako ovog trojca tako i ostatka zaposlenih u kompaniji ZHA.

Niko od njih nije bio zadovoljan njegovim libertarijanskim gledištem, imajući u vidu da se obraćao na svjetskoj javnoj sceni i to dok zastupa firmu i Zahino naslijeđe.

Inače, Schumacher je bio Zahin najbliži saradnik, za nju je radio od 1988. i ona mu je bila mentorka. Dugo se pričalo da su bili u emotivnoj vezi, ali on ipak tvrdi da su bili samo bliski prijatelji. Sa njom je bio i par sati prije njene smrti.

U čiju korist će presuditi sud u Londonu preostaje nam da vidimo.