Muzej u obliku letećeg tanjira uskoro u Meksiku

Meksiko će uskoro dobiti novi muzej koji izgleda kao neidentifikovani leteći objekat (NLO). Arhitektonski biro Fernardo Romero Enterprise (FR-EE) predstavio je svoj projekat Mazatlan muzeja, koji podsjeća na svemirski brod, ali je zapravo inspirisan alternativnim imenom regiona – Biser Pacifika.

Muzej će imati zakrivljenu zapreminu sa malim otvorima kako bi se omogućio prodor svjetlosti u unutrašnje prostore, a postoji nada da će revitalizovati lučki grad Mazatlan.

Projekat ima za cilj da pozicionira grad Mazatlan kao kulturnu meku i pojača turistički i ekonomski potencijal luke. Inovativan, ekološki i minimalistički dizajn je zasnovan na izdruženoj ljusci i sadrži tri sprata izložbenih prostora, zelenih površina i terasa koji pružaju poglede na more i grad.

„Mazatlan je jedinstveno mjesto, sa posebnom istorijom i neuporedivom ljepotom, pa smo odlučili da napravimo zgradu koja odgovara ovom kontekstu, sa održivim dizajnom koji će postati ikona na nacionalnom i međunarodnom nivou“, rekle su arhitekte prilikom predstavljanja projekta gradskim zvaničnicima ovog mjeseca.

Struktura je obložena sa materijalom otpornim na vremenske uslove i posjeduje glavni izložbeni prostor u prizemlju, IMAX bioskop i različite prostore za privremene izložbe, restorane i veliku terasu koja nadgleda luku. Početak radova na muzeju se očekuje 2016. godine.

Izvor – inhabitat/gradjevinarstvo.rs