Estetski i ergonomski kriterijumi u izboru namještaja

Kao i u ostalim sferama dizajna, tako i u enterijeru i namještaju i danas postoje razni stilovi, pravci koje tržište zahtijeva i nalaže.

U posljednjih pet do deset godina, zbog povećanja broja magazina i emisija o namještaju i enterijerima, javnosti su postale lako dostupne objektivne informacije o novim trendovima.

Iako je gotovo nemoguće u korak pratiti nove plasmane, s obzirom na veliku svjetsku produkciju i stalne novitete u oblasti dizajna, potražnja modernog namještaja znatno je povećana. Kod nas, pored klasičnih stilova, za koje će uvijek postojati klijentela, prevladavaju težnje ka modernizmu i minimalizmu.

11

Naravno, kao i u svakoj oblasti, ne plasiraju se uvijek isključivo kvalitetni i funkcionalni proizvodi, stoga je bitno prepoznati kvalitet.

Ukoliko želimo da oplemenimo prostor kvalitetno dizajniranim proizvodom, pored osnovnih kriterijuma u pogledu funkcionalnosti, kvaliteta materijala i izrade, najviše računa se vodi o ergonomiji.

Ljepota namještaja je u njegovoj funkcionalnosti

Namještaj mora da bude funkcionalan i udoban, na prvom mjestu. Njegova ljepota proizlazi iz funkcionalnosti.

Namještaj velikih dizajnerskih imena poput Alvara Alta (Alvar Aalto), Čarlsa i Rej Ims (Charles, Ray Eames), Alberta Mede (Alberto Meda), Filipa Starka (Philippe Starck) i danas predstavljaju sam vrh dizajna, koji nikad neće “izaći iz mode”.

3Eames-La-Chaise-

Oni su zahvaljujući svom istraživanju, kreativnosti i ideji mijenjali opšti način razmišljanja i postavljali nove temelje estetike i funkcionalnosti u dizajnu namještaja.

Kroz samu istoriju stilova i njihove manje ili veće eksploatacije primjetno je da teme ostaju iste, samo se na nov način obrađuju i izlažu. Stil, po definiciji, predstavlja karakterističan način oblikovanja prostora i predmeta, tipičan za vrijeme, mjesto, osobu ili grupu.

5 eero arnio - bubble chair

Presjek kroz stilove u enterijeru, od davnina do danas, govori nam o razvoju kulture življenja, stanovanja i funkcionalnosti pojedinačnih elemenata. Stolica je od tronošca postala udobno mjesto za sjedenje sa naslonom i rukohvatima, krevet od uskog zidanog mjesta prekrivenog slamom postaje luksuzno mjesto za odmor sa mobilnom uzglavljem i pratećim sadržajima.

Razvojem tehnike, nauke, otkrivanjem i upotrebom novih materijala, stvaraju se i novi elementi namještaja, koji u sebi nose sve veće mogućnosti primjene i kreiranja prostora namijenjenog svakodnevnim potrebama življenja.

Cijeni se individualnost

Ako želite da određenim novitetom osvježite prostor u kojem dominira namještaj koji stilski ne odgovara željenom, nemojte se ustručavati da to i učinite. Činjenica je da vaš stan neće podsjećati na naslovnu stranicu nekog časopisa, ali to ne znači da estetski neće djelovati interesantno i razigrano.

Bitno je da se osjećate slobodno, nesputano i prijatno u vašem prostoru. Smjelo i umjereno kombinovanje različitih stilova dom će učiniti autentičnim.

moderan eklektican enterijer

Naravno, ako kombinujete više stilova – opasnost od sticanja utiska kiča je veća.

Naime – miješanjem različitih stilova – eklektizma i u sve to inkorporiranje mode i trendova, možemo doći do sasvim novog izraza u okviru enterijera, pa taj rezultat formira stil “kiča”, ili, ispravnije rečeno, “osmišljenog kiča”.

Sve dok je to kombinovanje u enterijeru umjereno, osmišljeno i estetski zadovoljavajuće, termin osmišljenog kiča će biti ispravan.

Kako izbjeći kič

Navedeni termin u savremenom dizajnu namještaja nema opravdanje, jer uvijek predstavlja loše osmišljen umjetnički rad i konstrukciju, estetski osiromašen objekat bezvrijedne produkcije, koji je, zapravo, loša kopija prošlog vremena. Takav namještaj predstavlja lošu sintezu različitih segmenata preuzetih od više prošlih stilova.

Nažalost, u dostupnim prodavnicama namještaja i danas viđamo takve komade. Kombinacije elemenata na jednom komadu namještaja nisu isto što i kombinacije elemenata u jednom prostoru.

eklekticna dnevna soba

Moderna fotelja može odlično da izgleda pored starijeg drvenog stočića. Pustite mašti na volju – stočić prefarbajte u crvenu ili bijelu boju. Ako je drvo od kojeg je stočić napravljen popucalo i proširilo se na nekim mjestima – sa novim slojem boje izgledaće retro.

Ako se odlučite za redizajn ili rekonstrukciju nekog starog komada namještaja, budite kreativni i nesputani. Stari orman prefarbajte, ili stavite interesantnu tapetu na njega, promijenite mu ručke i izgledaće zanimljivo.

Presvlačenjem tapacirunga namještaj može dobiti sasvim nov identitet. Garnituru presvucite u dvije boje. Ako posjedujete komplet koji podrazumijeva fotelju, dvosjed i trosjed – odaberite dva elementa za jednu boju, treći ostavite za drugu.

eklekticna soba

Tako, npr. – dvosjedu i fotelji materijal sa prugama neutralnih boja će odlično pristajati, dok će trosjed biti akcentovan samo jednom od tih boja. Na taj način biste razbili monotoniju i usiljeno shvatanje da svi elementi jedne garniture moraju biti isti. Jastuke presvucite u drugu, jarku boju.

Često samo jedan detalj namještaju daje estetski pečat.

Kvalitet prije svega

Ako se odlučujete za kupovinu ključnih komada namještaja, kao što su stolica i krevet, obratite pažnju na kvalitet izrade i ergonomiju, jer je njihov glavni imperativ – udobnost.

Većinu svog vremena čovjek provede u budnom stanju, upravo na stolici – kancelarijskoj, trpezarijskoj… Spektar materijala od kojih se danas proizvode stolice skoro da je nemoguće navesti.

Neprikosnoveno je drvo, masiv, njegovi prefabrikati, od najjeftinijih do najskupljih. U upotrebi su i koža, razne vrste metala, cijevi, žica, plastika, platno, filc, tapacirung.

7 bb-italialazy517l0i2laz

Svjetski poznati dizajneri namještaja obično se opredjeljuju za kombinaciju različitih materijala. Zavisno od materijala od kojeg su sačinjene, kao i potpisa koji ih afirmiše, cijene stolica variraju.

Industrijska proizvodnja omogućila je većini stanovništva da po povoljnim cijenama kupi estetski zadovoljavajuće i udobne stolice, ali za one koje predstavljaju sam vrh dizajna, funkcije, estetike i udobnosti i danas se mora odvojiti pozamašna suma.

Pored klasičnih stolica sa naslonom u prirodnom dezenu bukve, hrasta ili oraha, danas su u širokoj upotrebi tapacirane stolice, čija se sjedišta i nasloni presvlače platnom koje se lako održava – jednostavno se skidaju, peru i mijenjaju.

2

Stolicama presvučenim kožom, pored skupljeg materijala, cijenu diže i tehnologija izrade, tj. šivenja kože. Ručni rad, ipak, ostaje najcjenjeniji i najskuplji.

Eksperimentisanje različitim materijalima, kombinovanjem njihovih struktura i boja, današnje tržište nudi široku paletu izbora, pa se u proizvodnji mogu naći i plastične, livene stolice, žičane, pa čak i staklene.

Bitno je prepoznati kvalitet i logiku predmeta koju namještaj mora da ispoštuje.

Kako izabrati ergonomski ispravan krevet

Pored sjedenja, karakterističan položaj koji čovjek zauzima je, svakako, ležanje. Pola životnog vijeka ljudi provedu u ležećem položaju. Neophodno je da krevet, kao mjesto za spavanje, relaksaciju i dnevni odmor, bude udoban i ergonomski prilagođen čovjeku i njegovoj anatomiji.

Jedna od osnovnih karakteristika kvalitetnog, udobnog ležaja je stišljivost. Najbolja je srednja. Anatomija zahtijeva elastičnost kretanja dušeka i potkonstrukcije i njihovo vraćanje u prvobitni položaj. Ravan spavanja mora u potpunosti biti prilagođena građi čovjeka.

ergonomski krevet

Dušek mora biti kvalitetan i srednje stišljivosti. On može da leži na podlozi koja je sastavljena iz više elastičnih dijelova – letvica, latofleksa ili na žičanoj podlozi.

Bitno je da pri kupovini kreveta obratite pažnju na podlogu – letvičasta je uvijek bolji izbor od žičane, jer se ona vremenom deformiše, postaje neprilagođena ljudskoj anatomiji i nezdrava za kičmu.

Ako se, pak, odlučite za moderniju varijantu kreveta, čija platforma izlazi iz gabarita dušeka – ako nemaju klasične redove latofleksa, obratite pažnju na proreze podloge za dušek – oni moraju postojati zbog ventilacije i kvaliteta spavanja.

Takav tip kreveta je uvijek atraktivan i estetski zanimljiv, ali ako je vaša soba manja – on nije najsrećnije rješenje. Zbog većih dimenzija zatvara linije hoda i krajnje ivice mogu biti problematične, ako se kvalitetno ne obrade.

nocni stolic

Pri odabiru kreveta, vodite računa o visini noćnog stočića i njegovim ivicama. Nezgodno bi bilo da su ivice oštre, ako je stočić u visini dušeka, jer postoji opasnost od udarca glavom. Stoga se ivice moraju obraditi, zaobliti, ili eventualno obložiti gumom.

Najidealnije bi bilo kada se visine navedenih elemenata ne bi podudarale, tj. – kada bi stočić bio niži.

Najzanimljivija rješenja predstavljaju integrisane cjeline – stočići se nastavljaju iz potkonstrukcije, izvlače po potrebi kao fioke, ili naknadno kače za konstrukciju i imaju mogućnost “šetanja” oko kreveta. Uzglavlja mogu biti fleksibilna, pa pružaju mogućnost obaranja.

Takve varijante su idealan izbor za dnevni odmor i čitanje.

Ako imate krevet, a nedostaju vam prateći elementi, nemojte se ustručavati da ih naknadno uzmete ili čak napravite. Oni ne moraju apsolutno odgovarati dizajnu kreveta, dovoljno je da budu duhovito riješeni elementi koji će enterijer sobe učiniti razigranim.

moderna spavaca soba

Stalni noviteti u dizajnu, koje karakteriše širenje palete materijala, usavršavanje tehnologije, primjene i način obrade, predstavljaju odgovor na savremena kretanja koja bi trebalo da zadovolje potrebe širokog potrošačkog društva.

Dizajneri namještaja teže zadovoljenju potreba isključivo kvalitetom i jednostavnim formama, ali, nažalost, veći dio navedenog potrošačkog društva još ne prepoznaje ljepotu u jednostavnosti oblikovanja i funkcije, bez suvišnih dekorativnih detalja.

(DomInfo)