Starkova slavina dizajn godine

Transparentna slavina “Axor Starck V”, koju je dizajnirao Filip Stark za kompaniju “Hansgrohe”, osvojila je nagradu “Wallpaper Design Awards 2015” za najbolji domaći dizajn.

Tako je na najbolji način krunisan nastavak saradnje Filipa Starka s kompanijom “Hansgrohe”, koju je inicirao direktor ove kompanije Klaus Grohe. On je, naime, prvi predložio Starku da dizajnira providnu slavinu jer je shvatio da se kroz takvu slavinu može vidjeti hipnotišući vir vode koja kroz nju prolazi.

Zbog otvorene providne cijevi voda djeluje kao da se nalazi u prirodnom okruženju, skoro kao prirodni izvor ili vodopad, jer se kroz staklenu slavinu može vidjeti kako se voda kovitla kroz cijev, a zatim slobodno pada u odvod.

Rezultat saradnje je visokokvalitetno stakleno tijelo (može biti i od pjeskarenog stakla) koje naliježe na bazu dostupnu u mnogim završnim varijantama od hromirane do sjajno bijele. Pored toga što lijepo izgleda, veoma je praktična jer se visokokvalitetno staklo, otporno na prljavštinu, veoma lako može skinuti i oprati u mašini.

Saradnja između Filipa Starka i kompanije “Hansgrohe” počela je zajedničkim poduhvatom čiji je rezultat bila inovativna slavina ergonomskog dizajna.

Set-washbasins

maxresdefault

2-Axor_Starck