Stambeni kompleks na Kefaloniji izgleda kao iz bajke

Odmaralište na plaži, koje je dizajnirao L-Architects, nalazi se u oblasti Livatos na Kefaloniji, u bujnom maslinjaku na pješačkoj udaljenosti od plaže Ai Heli i marine Agia Pelagia. Njegov centralni element je veliki bazen od 450m² oko kojeg je okupljeno devet apartmana sa autonomnim pristupom.

 

glow

Sve kuće uživaju u pogledu i direktnom kontaktu s vodom, dok je njihov poseban arhitektonski dizajn rezultat mnogih, različitih životnih scenarija koji se mogu razviti u tako bliskoj vezi s tekućim elementom.

Kompleks se sastoji od pet stambenih zgrada, tri prizemne i dvije dvoetažne, raspoređenih oko bazena u obliku slova “C”, okrenute prema moru koje se vidi u pozadini. Kompoziciju zatvara zajednička zgrada-pergola, koja funkcioniše kao šank.

Bazen je dizajniran sa više udubljenja i platformi, tako da svaka kuća ima izlaz prema bazenu kao svoj direktni, prirodni nastavak, ali i dobija svoj karakter kroz različit tretman ove granice. Prelazak iz zatvorenog prostora u vodu kroz polu-otvor sa pergolom nije standardan, ali svaki put postaje drugačija tema dizajna, jedinstvena za svaki apartman.

 

glow

 

glow

 

glow

Poseban element u konfiguraciji je zajednički ugrađeni dnevni boravak ispred šanka, koji je uronjen unutar bazena, dovodeći vodu do nivoa očiju. Ideja o direktnom odnosu s vodom karakterizira unutrašnji raspored prostorija. Svi kreveti imaju pogled na bazen, dok otvorene kade, sa staklenom pregradom na krevetu, takođe imaju nesmetan pogled na vodu kroz strateški postavljene otvore. Apartmani su dizajnirani na modernom jeziku koji diskretno upućuje na lokalnu tradiciju kroz prirodne materijale i ručno rađene konstrukcije. Iznutra i izvana, presovani cementni malter dominira bojom glinenog tla prostora, dok su teraco sudoperi, kreveti i namještaj dizajnirani po mjeri, posebno za kompleks. Prirodni osjećaj pojačavaju hrastovo drvo, upotreba bambusa i karakteristične lanene tkanine u zavjesama. Jednostavan i odmjeren dojam ansambla ističe odabrani, skulpturalni namještaj i objekti koji daju intenzitet dizajnu i čine prostor još ugodnijim.

 

glow

Kompleks se ističe kroz vrlo razrađen odnos soba sa glavnim bazenom, osiguravajući autonomiju i privatnost za stanovnike, dok arhitektonske mogućnosti pomažu posjetiocima da se upoznaju s posebnim prirodnim i kulturnim krajolikom otoka, predstavljajući moderan, originalan smještaj.

Glow