Šta je rokoko arhitektura?

Rokoko arhitektura (ili kasni barok) pojavila se u Parizu 18. vijeku kao dio ekspanzivnijeg estetskog pokreta koji je također obuhvatio umjetnost i dekoraciju. Ovaj veoma ukrašen, teatralan, preterani stil razvio se kao reakcija na stroge granice barokne arhitekture, što je ilustrovano u takvim kultnim strukturama kao što su Versajska palata i stroge ideje Luja XIV o tome šta čini umjetnost.

 

parisianmoments.com

 

Šta je rokoko arhitektura?
Arhitektura rokokoa, poznata i kao kasni barok ili rokaj, je ornamentalan, kitnjast, složen i slojevit stil arhitekture koji se pojavio u 18. vijeku u Parizu i proširio se širom Francuske i Evrope. 

Rokoko se proširio po Francuskoj i drugdje u Evropi sve dok ga nije naslijedio neoklasični stil.

 

parisianmoments.com

Istorija rokoko arhitekture

Rokoko arhitektura, umjetnost i dizajn rođeni su u Parizu nedugo nakon smrti Luja XIV kao reakcija na baroknu arhitekturu kao što je Versajska palata i omiljena francuska klasična umjetnost Kralja Sunca. U ovoj novoj eri, Parižani su se vratili u grad iz Versaillesa i počeli renovirati svoje domove slobodnijim, bezbrižnijim duhom. Rococo stil je bio posebno popularan prilikom uređenja salona koji su služili za zabavu gostiju, a postao je vrhunac mode između otprilike 1723. i 1759. Razigran i bujan, rokoko je svadbena torta u stilu, s nježnim, pastelnim nijansama i—onim što ima dugo se mislilo na bolje ili gore kao – o klasičnoj ženskoj privlačnosti, djelimično kao protivteža estetskoj dominaciji potaknute testosteronom u vrijeme vladavine Luja XIV. Interijeri u rokokou bili su vrlo kohezivni, s unutrašnjom arhitekturom, dizajnom, namještajem i umjetnošću koji su svi dijelili zajedničke karakteristike. Rococo salon je bio svoj vlastiti estetski univerzum, gdje su zidni tretmani, oslikani stropovi, skulptura, umjetnost i dekorativni elementi radili na stvaranju živahne, lagane i pjenušave atmosfere koja ih je činila savršenom pozadinom za visokoumne aristokrate željne zabave i impresionirati svoje goste. Rokoko stil se proširio širom Francuske i Evrope, u zemlje uključujući Austriju, Nemačku, Italiju i Rusiju. Uglavnom se smatra posljednjom baroknom etapom, rokokoov živahni duh je na kraju zamro, a naslijedio ga je izrazito ograničeniji neoklasični stil.

 

Ključni elementi rokoko arhitekture

  • Smatra se vrlo ukrasnim, dekorativnim i pozorišnim stilom
  • Često koristi dekorativne elemente koji uključuju krivulje i kontra krivulje, kao i asimetrične forme zasnovane na obliku slova S i C
  • Pod uticajem svijeta prirode, dekorativni elementi često oponašaju izgled školjki, kamenčića, cvijeća , ptica, vinove loze i lišća kao što je akantus
  • Dekoracija se takođe često zasniva na anđelima, muzičkim instrumentima i stereotipnim slikama sa Dalekog istoka kao što su pagode i zmajevi, ali ima tendenciju da iskrivi više sekularnih nego baroknih slika.
  • Unutrašnjost u rokokou karakteriziraju ukrasni ukrasi kao što su freske, izvajane letvice, svici i obilna pozlata
  • Slobodno koristi miješane vrste i tonove drveta, farbano i neobojeno
  • Poznat po upotrebi trompe-l'œil, na primjer na stropovima koji su često oslikani da izgledaju kao nebo
  • Unutrašnjost sadrži svijetlu, pastelnu paletu boja kao što su svijetlo ružičasta, žuta i plava
  • Neki dekorativni elementi uključuju ogledalo za poboljšanje percepcije prostora i svjetlosti; Kristalni lusteri; Pozlaćene zidne svijećnjake; štukature; and boiserie

 

Značajni primjeri rokoko arhitekture

Hotel de Soubise u Parizu, Francuska. Unutrašnjost Hotela de Soubise u kompleksu Nacionalnog arhiva u pariškom kvartu Marais je skriveni dragulj i jedan od najboljih francuskih primjera ultimativnog rokoko stila. Preuređene od strane Germaina Boffranda 1730-ih, ove izuzetne sobe uključuju nekadašnje stanove za prinčeve i prinčeve sa salonima ovalnog oblika koji imaju izuzetne boiserie, oslikane stropove i rezbarene, pozlaćene i zrcaljene detalje. Ove sobe koje oduzimaju dah i koje su ostale autentične svojoj estetici iz 18. veka bile su među filmskim lokacijama za film Sofije Kopole iz 2006. o životu Marije Antoanete.

 

Salon de Monsieur le Prince u Chantilly, Francuska. Ukrašen od strane Jean Auberta i završen 1722. godine, Salon de Monsieur le Prince u Petit Château u Chantillyju, sjeverno od Pariza, još je jedan zapanjujući primjer fine rokoko arhitekture.

 

 

Palata Šarlotenburg u Berlinu, Nemačka. Ova veličanstvena palača, nekadašnji dom Sophie Charlotte, prve supruge kraljice u Pruskoj, najveća je gradska palača, a njen rokoko stil čini je popularnom turističkom atrakcijom.

 

 

Amalienburg u Minhenu, Njemačka. Lovački dom Amalienburg u parku palate Nymphenburg u Minhenu dizajnirao je François de Cuvilliés između 1734. i 1739. To je sjajan primjer rokoko stila sa sobama kao što je spektakularna Dvorana ogledala (gornja fotografija) koju je dizajnirao Johann Baptist Zimmermann.