Šta je Hacienda arhitektura?

Najpoznatije po bijelim štukaturama, crvenim glinenim krovnim pločicama i upotrebi teških, rustičnih drvenih akcenta, kuće u stilu hacijende izuzetno su popularne širom jugozapadnih Sjedinjenih Država – kao i Kalifornije i Floride – ili decenijama. Dijeleći mnoge karakteristike sa španskom kolonijalnom arhitekturom , španskom arhitekturom i arhitekturom španjolskog kolonijalnog preporoda, haciende su popularne u Sjedinjenim Državama skoro četiri stotine godina, današnja arhitektura hacijende zadržala je mnoge originalne elemente. Čitajte dalje kako biste saznali više o arhitekturi hacijende, uključujući njenu istoriju i arhitektonske elemente koje morate imati.

 

Istorija arhitekture Hacienda

Arhitektura Haciende je izvorna u Španiji i Meksiku, gdje se smatra tradicionalnim arhitektonskim stilom sa tradicionalnim tehnikama gradnje. Datirane skoro četiri stotine godina, kuće u stilu hacijende imaju dugu istoriju iu Sjedinjenim Državama. Između 1600-ih i sredine 1800-ih, španjolski doseljenici izgradili su svoje hacijende u državama poput Kalifornije, Arizone, Novog Meksika i Floride jer su dijelili topliju, sušiju klimu sličnu njihovoj domovini.

Budući da su španjolski doseljenici odabrali područja sa klimom sličnom Španjolskoj i Meksiku, mogli su provesti svoje tradicionalne stilove izgradnje domova – s mnogo resursa koji su bili dostupni u Španjolskoj, Meksiku i toplijim klimama u Sjedinjenim Državama. Neki uobičajeni resursi uključivali su ćerpić, napravljen od slame i gline i crvenu glinu za kultne crijepove hacijende.

Obavezni elementi

Kao što je ranije spomenuto, možda ćete pronaći neke geografske razlike u kućama u stilu hacijende širom zemlje, ali mnoge su zadržale originalne elemente. Neke karakteristike arhitekture hacijende uključuju:

Crveni glineni crijep

Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika kuće u stilu hacijende je niski krov sa ručno rađenim crepovima od crvene gline . Pločice su oblikovane kao polovina cijevi, tako da mogu uhvatiti hladan vayduh i ispustiti ga u dom. Budući da su glineni krovovi osjetljivi na curenje, oni su najprikladniji za topla, suva okruženja gdje ćete pronaći arhitekturu hacijende.

Bijeli zidovi od štukature

Tradicionalne hacijende kuće uvijek su imale debele zidove od ćerpiča obrađene bijelom štukaturom. Osim što je ćerpić lako dostupan građevinski materijal, debeli, bijeli zidovi su idealni za vruću, sunčanu klimu. Tokom sunčanih dana, zidovi mogu zadržati hladan vazduh. Noću polako otpuštaju toplinu apsorbiranu od sunca u kuću.

Rustikalni drveni akcenti

Teška drvena vrata i izložene drvene grede su uobičajeni elementi u kućama u stilu hacijende. Budući da zidovi od štukature nisu često obrađeni drvenim oblogama, izložene grede se koriste kao nosači zidova i stropa. Štaviše, dodaju toplinu i teksturu jednostavnim unutrašnjim i vanjskim zidovima hacijende.

Mali prozori sa vretenima

Većina kuća u stilu hacijende ima vrlo malo i vrlo male prozore. Zašto? Posjedovanje samo nekoliko malih prozora omogućava hladnom povjetarcu da uđe u dom, ali sprječava direktnu sunčevu svjetlost da previše zagrije prostor. Iako tradicionalne hacijende kuće nisu imale staklena okna na prozorima, malo je vjerovatno da ćete naći mnoge moderne hacijende bez njih. Vretena, stilska šipka, često se koriste za ukrašavanje prozora hacijende.

Dvorišta

Bilo da se radi o unutrašnjosti ili eksterijeru, dvorište je ključni element arhitekture hacijende. Tradicionalne hacijende kuće imaju dvorište u centru kuće—tako da vlasnici mogu kuhati u zatvorenom ili na otvorenom, istovremeno oslobađajući dio topline proizvedene kuhanjem—ali današnja dvorišta su obično sa strane ili u stražnjem dijelu kuće.

Lukovi

Iako kuće u stilu hacijende obično imaju vrlo jednostavne eksterijere sa malo ili bez ukrasa, lukovi dodaju stilski arhitektonski element. Obično se koriste u vanjskim hodnicima ili dvorištima hacijendi.

 

Gdje pronaći kuće u Hacienda stilu

Budući da su zidovi od ćerpiča i glineni crijep najprikladniji za topla, sunčana okruženja, često ćete pronaći kuće u stilu hacijende širom jugozapada Amerike – posebno u Arizoni i Novom Meksiku – kao iu Kaliforniji i Floridi. Budući da je ćerpić najbolji u toplijoj i sušoj klimi – i može se oštetiti po hladnom, vlažnom vremenu – često se koristio na ovim lokacijama.