SVETLANA MOJIĆ: Spremno čekam nove izazove

Svetlana Mojić nova je zvijezda na dizajnerskom nebu Srbije. Zapravo, njen uspjeh već na samom početku karijere izašao je iz granica Srbije, jer je 90 odsto njenih klijenata iz inostranstva, što i ne čudi s obzirom da se bavi dizajnom koji podrazumjeva luksuzne objekte i predmete. Ova mlada Novosađanka još prije završetka studija arhitekture u Novom Sadu bila je stalno zaposlena u studiju za projektovanje i dizajn jahti. Ljubav prema vodenim sportovima i jasno definasan profesionalni pravac uvezani nizom slučajnosti, rezultovali su poslom dizajnera enterijera jahti, njenim poslom iz snova. Nekoliko godina kasnije, ima svoj studio za dizajn, zadovoljnu klijentelu i međunarodno priznanje za svoj rad.

DOM INFO: Nema mnogo mladih dizajnera na ovim prostorima koji se bave dizajnom jahti i aviona. Kako ste se vi našli u toj oblasti dizajna?

MOJIĆ: Jedrenjem se bavim od malena, preko deceniju sam provela u reprezentaciji Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore) i to je oblast u kojoj sam se pronašla.

Kada je kriza uzela maha i studio u kojem sam radila prestao da radi, počela sam da dizajniram luksuzne enterijere po Crnoj Gori. U međuvremenu, moj projekat je pobedio na internacionalnom konkursu za mlade stručnjake i ta nagrada, stipendija za specijalizaciju u oblasti dizajna jahti me je odvela u Veneciju, gde sam počela pored studija da sarađujem sa poznatim inženjerskim firmama i brodogradilištima. Od kraja avgusta 2011. imam svoj studio “Salt & Water” u Novom Sadu, čijih preko 90% klijenata su inostrani klijenti. Studio se bavi dizajnom jahti, enterijera za jahte, luksuznom arhitekturom i od prošle godine dizajnom enterijera za privatne avione.

Na početku je bilo dosta neverice da će se jedna Novosađanka snaći u toj oblasti, ali ja sam zadovoljna kako mi ide.

DOM INFO: Studirali ste u Italiji, kakvo iskustvo nosite iz Venecije?

MOJIĆ: Pored formalnog obrazovanja, boravak tamo je bio neprocenjiv. Italijani su odlični preduzetnici i znaju da prodaju sebe i svoje ideje. U novije vreme na našim fakultetima postoje jednogodišnje razmene studenata i tih godinu dana življenja u inostranstvu i upoznavanja sa drugom sredinom po meni je neprocenjivo iskustvo.

DOM INFO: Koliko traje i šta sve podrazumjeva dizajn jahte?

MOJIĆ: To zavisi od obima projektnog zadatka i veličine jahte, ali može od par meseci pa i do preko godinu dana. Ponekad je u pitanju spoljašnji dizajn, ponekad projekat enterijera, ponekad oba. Nekada dizajniramo novu jahtu, nekada radim rekonstruciju postojećih plovila u luksuzne jahte. Rekonstrukcije su mi posebno dragi projekti.

DOM INFO: Radili ste i dizajn enterijera aviona, da li je rad na ovakvim projektima egzotičan koliko zvuči?

MOJIĆ: Dizajn enterijera za avion je projekat koji je bio veliki izazov za mene i moj tim. Dizajniranje enterijera za avione prilično je slično dizajniranju enterijera jahti – oba se kreću kroz medijume koji su potpuno nepredvidivi i morate uvek sve mogućnosti imati na umu i sve predvideti. Tu je još pitanje ograničenog prostora, sigurnosti i težine koji određuju mnogo toga. To je veliki izazov, ali samim tim i uživanje je veće.

Boeing 787 spavaca sobaBoing 787 kupatilo

DOM INFO: S obzirom da je klijentala ovakvih projekata navikla na luksuz, da li ste imali nekih ekstravagantnih zahtjeva koji su vas iznenadili, ili na koje niste mogli odgovoriti?

MOJIĆ: Za sada, uspešno uklapam želje klijenata  u projekte.

DOM INFO: Kako vidite tendencije modernog dizajna?

MOJIĆ: Od ove godine ponovo su u modi sirovi materijali, drvo, mesing, prirodne teksture, organski formirano staklo, pleteni bambus,… U enterijeru, nastavlja se sa brisanjem granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Verujem da će se narednih godina nastaviti u tom pravcu, što mi je posebno drago jer je to pravac koji rado koristimo. Ipak, svako naše rešenje je pre svega odgovor na potrebe i želje klijenata, te nisam rada da generalizujem šta je moderno a šta ne.

DOM INFO: Osvojili ste nekoliko prestižnih nagrada, među kojima je “International Yacht & Aviation Awards”. Da li nagrada poput ove, osim ličnog zadovoljstva, donosi i konkretne ponude i proširenje posla?

MOJIĆ: Nagrade su pre svega potvrda dizajnerima da to što rade rade dobro. Moj tim i ja dizajniramo i projektujemo punom parom, spremno čekajući nove izazove. Da li je nagrada donela više posla, ne znam, ali zadovoljni klijenti definitivno jesu.

Svetlana Mojic nagrada

DOM INFO: Ko čini “Salt&Water” tim?

MOJIĆ: Trenutno nas je troje zaposleno u studiju. Pored mene tu su Nikola Stjelja i Marijana Papić. Dobar tim je ono što je najbitnije, od čega zavisi koliko su kvalitetni projekti i koliko uživate svaki dan na poslu. Ukoliko verujete svom timu nije teško prihvatiti nijedan izazov. Pored njih, sarađujemo i sa stručnjacima iz različitih oblasti, u zavisnosti od oblasti iz koje je projekat.

DOM INFO: Pročitala sam da ste jedriličarski sudija, a ime vašeg studija, pa i projekti na kojima radite, ukazuju da volite vodu. Može li se reći da je upravo u vodi vaša inspiracija?

MOJIĆ: Uvek se osećam dobro na vodi i pored vode, tamo se punim pozitivnom energijom. Da, mogla bih da kažem da je voda na neki način moja inspiracija.

DOM INFO: Kakav projekat bi za vas trenutno bio izazov kojem biste rado odgovorili?

MOJIĆ: Lepo je raditi nešto za područje odakle potičete. Nadam se da ćemo češće dobijati priliku da i ovde pokažemo šta umemo.