Spavaća soba u koju stane sve

U malim stanovima je apsolutni hit uređenje po principu otvorenog plana, gdje se jedan prostor pregrađuje komadima namještaja u zone koje imaju različite namjene, umjesto zidova i stabilnih pregrada.

 

Ovakvi stanovi zaista mogu izgledati odlično, ali mnogo ljudi se ne može navići na spavanje u istoj prostoriji u kojoj se nalaze i dnevni boravak, i trpezarija, i kuhinja… Zato će se mnogi odreći većeg dnevnog boravka, prostora za trpezariju, ostavu, terasu… samo da imaju spavaću sobu. Spavaća soba, kojoj je primarna namjena kvalitetan san i odmor, zapravo i ne treba imati puno elemenata – dovoljni su krevet, adekvatno osvjetljenje i dodatni elementi u vidu noćnog stolića. Naravno, ukoliko je prostor dovoljno veliki, ormar je neizostavan.

 

Ako imate improvizovanu spavaću sobu, ili imate namjeru da neki manji prostor prilagodite u spavaću, dječju ili gostinjsku sobu, za vas smo sakupili nekoliko ideja od onih koji su to uradili pametnim izborom namještaja i detalja.
Police na zidu umjesto noćnog ormarića su dobro rješenje za male spavaće sobe. Prostor koji ćete uštedjeti “ne zauzimajući” prostor na podu će vizuelno povećati prostor.

 

Ugradne lampe u zidu su još jedan element koji štedi prostor. Ova rasvjetna tijela su modernog dizajna, praktična, i kada ih postavite na zid, više ne morate brinuti o tome gdje ćete smjestiti lampu.

 

Za police maksimalno iskoristite visinu zida. Što su police više postavljene, to će prostor izgledati urednije i rasterećenije. Kao na primjeru, možete na taj način organizovati i čitavu kućnu biblioteku u maloj spavaćoj sobi.
U malom prostoru morate razmisliti o iskorištavanju svih elemenata koje imate na raspolaganju. Na primjer, duboka prozorska klupica može poslužiti umjesto police.

 

Noćne stoliće koji se montiraju na zid pominjali smo dosta puta. Poput polica, stvaraju efekat prostranosti jer ne zauzimaju prostor na podu, a sa praktične strane imaju istu efikasnost kao standardni stolići koji stoje pored kreveta.
Ako se odlučite na drugu krajnost i veći noćni stolić, onda idite do kraja. Prilagodite ovaj prostor za sjedenje i korištenje u svrhu radnog stola ili kao sto za šminkanje.

 

Radni sto, noćni stolić, police… sve ovo možete imati u jednom elementu – polici po sistemu konzola i nosača. Ovo je sasvim dovoljno razloga da razmotrite njihovu upotrebu u spavaćoj sobi.

 

Način života i uređenja prostora na Zapadu ne podrazumijevaju ormar u spavaćoj sobi, kao što smo mi na to naviknuti. Zato, ako se podrazumijeva da mala spavaća soba mora imati ormar, za uštedu prostora razmislite o postavljanju ormarića na zid. Elementima ormara možete i uokviriti krevet, ali u tom slučaju neka budu u svjetlijim bojama i jednostavnih formi kako ne biste od spavaće sobe dobili efekat špilje.

 

U malim spavaćim sobama se držite neutralnijih svjetlijih nijansi, pa čak i sa zavjesama.