Solarna kuća

Studenti Fakulteta za dizajn sa Rode Islanda i Univerziteta primijenjenih nauka iz Erfurta zajedno su radili na konkursnom projektu za projektovanje isplative i privlačne solarne kuće, s ciljem da konvencionalna četiri zida kuće transformišu u jedinstvenu i fleksibilnu strukturu. Nakon dvije godine zajedničkog projektovanja, studenti ovih fakulteta završili su izgradnju kuće koju su nazvali “Techstyle Haus”.

Kuća od 75 metara kvadratnih je izgrađena na drvenoj i čeličnoj bazi, ali je pokrivena proizvodom “Sheerfill”, odnosno zakrivljenom fiberglas tkaninom koja će maksimalno povećati termička svojstva strukture.

Umjesto čvrstih zidova, studenti su postavili pet nosivih čeličnih rebara koji nose prostrane slojeve tkanine “Sheerfill”, dok je u unutrašnjosti kuće otvoreni raspored koji je centriran oko kompaktnog tehničkog jezgra koje sadrži mehaničke, vodovodne, kanalizacione i električne komponente.

Kuću okružuje trijem s ugrađenim zelenilom i filterima koji prečišćavaju sive i atmosferske vode na licu mjesta, pa će ova solarna kuća većinu potrebne energije uzimati iz fleksibilnog solarnog sistema koji je pričvršćen na zakrivljenom krovu od tkanine.

Ovo je prva sertifikovana pasivna solarna kuća izgrađena uglavnom od tekstila visokih performansi. To znači da je njen uticaj na prirodu sveden na minimalan nivo, odnosno da nema negativan uticaj na prirodno okruženje u kojem se nalazi.

solar-d-2