Oblikovanje bez ograničenja

Oko 60 odsto svjetske proizvodnje plute upotrebljava se za izradu vinskih čepova. Ali materijal koji se dobija od kore hrasta plutnjaka, a najviše se proizvodi u Portugalu i Španiji, ima mnogo veći kreativni potencijal.

Pluta je gipka, izdržljiva, vodootporna, lagana, udobna, može se reciklirati… Zbog “šatirane” strukture vrlo je dekorativna, a njena smećkasta boja odiše toplinom i prirodnošću.

Materijal koji se neopravdano smatrao neuglednim na velika vrata ušao je u vrhunski dizajn, pojavivši se u neočekivanom izdanju, oblikovan u namještaj, svjetiljke, vaze… Plutom se veoma lako stvaraju nepravilni oblici i zbog toga ona odgovara modernom dizajnu. Prilikom rada sa plutom nema velikih ograničenja. Ona sada odlično trpi pritisak, udarce, otporna je na habanje, dizajneri je vole jer je nekonvencionalan materijal stvoren za nove načine kreativnog izražavanja.

Jedna od primarnih osobina plute jeste njena trajnost. Iako na prvi pogled izgleda nježno i kao da će se brzo pohabati, istina je sasvim drugačija. Pluta je veoma izdržljiva i nije sklona habanju izazvanom svakodnevnim životom. Pluta je mekša od drveta i daje prijatniji osjećaj dok se po njoj hoda ili dok se na njoj sjedi.

Podovi od plute

Pluta se dobija iz kore drveta. Pošto nije potrebno isjeći drvo kako bi se dobila pluta, moguće je dobijati plutu iz istog stabla čak 200 godina. Zato je ovaj materijal ekološki mnogo bolje rješenje nego drveni pod.

Pluta je zbog svoje unutrašnje strukture vrhunski zvučni i toplotni izolator, ima antialergijska svojstva i otporna je na buđ, bakterije i gljivice, pa je pogodna za ljude sa alergijama. Ne upija prašinu i laka je za održavanje.

Unknown

S obzirom na to da pluta može biti u obliku pločica, dasaka i u raznim bojama, ona predstavlja odličnu podlogu za kombinovanje i dobijanje raznih dezena i šara. Ukoliko se maštovito uklopi, neće zaostajati za podovima od masivnog drveta ili keramičkih pločica. Takođe, i ukoliko se odlučite za prirodnu boju plute, nećete pogriješiti, jer njena prirodna boja odaje osjećaj topline.

Pluteni namještaj s potpisom

U svakoj dnevnoj sobi glavnu ulogu igra kauč, zauzimajući najviše prostora i dirigujući svojim izgledom i funkcionalnošću uređenje cijele prostorije. “Dulce de Leche Divan”, izašao iz “Trevor O'Neil Design studija” i zaista je impresivan komad namještaja načinjen od plute. Zbog tople karamel-boje prirodnog porijekla, nazvan je kao popularni desert. Savremen dizajn, čiste i jednostavne linije i zaobljeni mekani rubovi nadomještaju nedostatak visokog naslona za leđa. Ovaj “slatki divan” kombinuje ekološku održivost i eleganciju na najbolji način.

19782.168455

Slavni Jasper Morrison dizajnirao je multifunkcionalne stoliće za “Cappellini”, “Vitru” i “Moooi”. Nadahnuće plutenim vinskim čepovima izrazili su i Patrick Norguet sa stolićima spremištima “Degree”, a Daniel Michalik je “zeleni” dizajner koji pravi namještaj od granuliranih komada plute. Njegovi proizvodi liče na skulpture, djeluju delikatno, a u stvari su čvrsti i izdržljivi poput “Cortica Chaise Lounge”, udobne ležaljke predviđene za odmor.

01_vicorkfamily_product03

pushpin-cork-5

1