Zanimljiva solarna kuća u Topoli

Drvo u dnevnoj sobi, puno svjetla i energetska efikasnost glavni su aduti ovog objekta u centralnoj Srbiji.

Projekat kuće u Topoli od 115 kvadrata, kojeg potpisuje Studio Alfirević iz Beograda, privukao nam je pažnju zbog centralno pozicioniranog unutrašnjeg dvorišta – atrijuma, oko koga su raspoređene sve prostorije.

solarna-kuca-u-topoli

Određujući faktori koji su uticali na ovakav koncept prostorne i funkcionalne organizacije jesu težnja da se u kući oformi savremeni stambeni enterijer u kome bi i u prirodnoj sredini bili omogućeni svi uslovi za svakodnevne potrebe korisnika, kao i aspekt bezbjednosti, to jest, želja da se zbog čestih odsustva korisnika imovina u potpunosti obezbijedi.

Jedini ulaz u objekat je sa prednje pristupne strane, na kojoj se nalaze sigurnosna vrata. Prostorije su grupisane u dnevnu i noćnu zonu i povezane su u cjelinu preko vjetrobrana s prednje i degažmana sa zadnje strane objekta, čime je ujedno uspostavljena kružna veza u objektu.

solarna-kuca-srbija2

Dnevna zona je organizovana u vidu otvorenog plana kod koga su sve prostorije orijentisane prema centralnom atrijumu sa drvetom, koji je formiran kao vizuelni produžetak dnevnog boravka. Centralni motiv ovog prostora čini kamin, integrisan u unutrašnju fasadu objekta.

Konstrukcija kuće je predviđena u kombinaciji masivnog i skeletnog sistema, sa spoljašnjim zidovima od giter blokova obloženih termoizolacijom i slojem opeke, dok je unutrašnja fasada zastakljena termopan staklima. Krovna konstrukcija je od masivnih drvenih greda.

solarna-kuca-srbija

U zakošenu površinu krovne konstrukcije, orijentisane prema jugu, integrisani su hibridni solarni kolektori pomoću kojih se sunčeva energija pretvara u toplotnu i električnu. Na krovnim površinama su sa obje strane raspoređeni prozori koji su modularno uklopljeni u sistem solarnih panela.

Grijanje prostora je ostvareno pomoću sistema podnog grejanja, dok se ventilisanje prostorija sprovodi cirkulacijom preko atrijuma i krovnih prozora. Finalna materijalizacija fasada je u plemenitom malteru, bojenom u bijeli ton.

alfirevic-kuca-topola-06

U enterijeru je akcenat stavljen na minimalističku jednostavnost i elegantan izgled površina, mobilijara i ugradnih elemenata izrađenih od medijapana, finalno bojenih i poliranih do visokog sjaja.

solarna-kuca-topola

 

(gradnja.rs)