Pametan dizajn: Neobična pregrada u garsonjeri i dosta prostora za odlaganje

Brazilski arhitektonski studio, TRIA Arquitetura, renovirao je stan od 27 m2 u Sao Paulu, s ciljem da naprave što funkcionalniji prostor koji neće ličiti na hotelsku sobu.

Kao i u većini garsonjera, glavno pitanje je bilo da li postoji način za pregrađivanje što se najčešće radi s ciljem bar djelimičnog odvajanja spavaće ili kuhinjske zone.

Ovdje je to rješeno modernim i neobičnim perforiranim zidom od betonskih cigli koji je na odličan način odvojio nišu namijenjenu krevetu.

Kupatilo, koje se nalazi iza prostora koji okupira krevet, prethodno je bilo odvojeno samo staklenom particijom. Arhtektonski studio dodao je i venecijanske zavjese, koje su jednostavna i pristupačna intervencija u enterijeru, a pružaju privatnost bez blokiranja prirodne svjetlosti.

Na zidu na kojem su smješteni kuhinjski blok i police koje pripadaju zoni dveneve sobe zidom od cigle nenametljivo ali praktično su odvojene ove dvije cjeline.

Prostora za odlaganje ima više nego u klasičnoj garsonjeri, a za to je je zaslužno rješenje drvene strukture koja je dizajnirana tako da ima više funkcija i povezuje različite prostore.

Ona počinje u prostoru za spavanje, gdje igra ulogu baze kreveta, potom se kreće kroz dnevni boravak gdje služi kao sofa, prije nego što se završi u kuhinji, gdje nudi mjesto za sjedenje za trpezarijskim stolom i pogodni ostavinski prostor. Jedina mana ovog rješenja je što, uprkos debelim jastučićima, nije najudobnije mjesto za sjedenje.

Jedan ormar nalazi se i u zoni hodnika, a ormarići za odlaganje u zoni dnevnog boravka isti su kao i gornji kuhinjski, što je doprinijelo harmoničnom izgledu ovog prostora.

Najveći dio nameštaja koji je korišten za ovaj stan pravljen je po mjeri, kako bi idealno odgovarao oskudnim dimenzijama koje su dostupne.

Arhitekte su odabrale boje koje bi akcentovale osjećaj prozračnosti, koje su koristili u kombinaciji sa zemljanim tonovima zarad kreiranja udobnijeg ambijenta.