Pogledajte kako izgleda nova zgrada EU vrijedna 321 milion eura

Evropska unija predstavila je svoje novo futurističko sjedište, vrijedno 321 miliona eura, ističući da simbolizuje “radost” u vrijeme jačanja populističkog nezadovoljstva Briselom, koje je pridonijelo Brexitu.

Nova zgrada Evropskog vijeća podsjeća na fenjer ili jaje u staklenoj kocki, a lideri i ministri EU-a počeće raditi u novim prostorijama u januar.

eu-nova-zgrada-u-briselu

Zgrada “Evropa” smještena je u srcu evropskog distrikta u Briselu, a izgradnja je, prema procjenama, koštala 321 milion eura.

Zgrada predstavlja prvi korak prema unapređenju izgleda sjedišta EU-a, uz novu pješačku zonu. Izrađena je s idejom da se napravi prostor izdvojen od buke i gužve za lidere EU-a, objasnio je nedavno arhitekta “Evrope” Philippe Samyn, kako je prenijela Beta.

Gradnju zgrade u obliku jajeta pratile su kritike nakon što je bivši britanski premijer David Cameron rekao da predstavlja “tipičan nepotrebni trošak EU-a”. Sada je zgrada gotova i arhitekti kažu da je njen pravi značaj to što će se tu okupljati lideri i ministri koji oblikuju budućnost EU-a.

nova-zgrada-evropske-unije

Prostorija za skupove lidera EU-a manja je i intimnija od one u zgradi “Justus Lipsius”, koja se sada koristi za sastanke Europskog vijeća i Vijeća ministara.

Projekat datira od 2004. godine, kada su lideri EU-a odlučili okončati “putujući cirkus” održavanja sastanaka u zemlji koja je preuzela rotirajuće predsjedavanje EU-om. Zatim je trebalo naći novi objekt, jer zgrada “Justus Lipsius” nije bila odgovarajuća za sastanke velikog broja lidera. Ubrzo nakon toga izabran je konzorcij arhitekata, ali je izgradnja “čahure” počela tek u septembru 2011. godine.

Dva pješačka mosta

evropska-unija-nova-zgrada

Stara zgrada nije odgovarajuća ni za multilateralne samite sa zemljama Afrike, Latinske Amerike i ASEAN-a, kojima u Briselu prisustvuje i po 90 delegacija.

Staru i novu zgradu povezivaće dva pješačka mosta i funkcionisaće kao jedan prostor. Zapravo će u novoj zgradi biti samo 250 kancelarija, a najveći dio administracije Vijeća ostaće u zgradi “Justus Lipsius”.

“Evropa” je bruto površine 70.646 kvadratnih metara, što je trećina površine zgrade “Justus Lipsius”, i ima tri konferencijske dvorane, deset dvorana za sastanke i više prostora za predstavnike medija. Arhitekti su za izgradnju vanjske kocke iskoristili stare hrastove prozore s otpada širom Evrope.

Da bi se napravila nova fasada, obnovljeno je 3.750 starih prozora i postavljeno u okvir od nehrđajućeg čelika. Unutrašnjost zgrade odlikuje se obiljem boja, i to ne samo na plafonu i podu prostorije za sastanke, već i u drugim dijelovima zgrade, poput liftova.

Fotonaponski paneli na krovu

brisel-zgrada-evropa

Za to je zaslužan belgijski umjetnik Georges Meurant. Jedan od zahtjeva Vijeća na arhitektonskom konkursu bio je da izbor materijala i dizajn budu u skladu s principima održivog razvoja.

Zgrada “Evropa” bit će veliki proizvođač solarne energije u Briselu jer fotonaponski paneli pokrivaju cijeli krov. Takođe, zgrada ima sistem prikupljanja i skladištenja kišnice za sanitarne potrebe, a za osvjetljenje se koristi LED-tehnologija.

jaje-zgrada-eu