Savremeni dom: Hoće li transparentni paneli donijeti revoluciju

Tim istraživača sa Univerziteta u Mičigenu stvorio je potpuno transparentan solarni panel – revolucionaran proizvod koji može imati brojne primjene u arhitekturi, ali i u drugim poljima kao što su mobilna elektronika ili automobilska industrija. Prethodni napori da se kreiraju ovakvi paneli nisu bili dovoljno uspješni zbog nedovoljno prikupljene energije i lošeg kvaliteta materijala.

 

Tim iz Mičigena fokusirao se na element transparentnosti. Stvorili su transparentan luminescentan solarni koncentrator (TLSC) koji se može postaviti preko prozora ili bilo koje druge providne površine. Koncentrator može da prikupi solarnu energiju bez uticaja na transmisiju svjetlosti.

 

Tehnologija koristi organske molekule koje upijaju svjetlosne talase koji su nevidljivi ljudskom oku, kao što su infracrveno i ultraljubičasto svjetlo. Prikupljeno svjetlo se prenosi do ivica panela, gdje se pretvara u električnu energiju uz pomoć fotonaponskih solarnih ćelija.

 

maxresdefault (1)

Revolucionarni produkt će najefikasniju primjenu naći na fasadama zgrada, a naročito na kulama sa staklenom fasadom, pošto je površina zidova uglavnom veća od površine krova. Prikupljanje solarne energije će na taj način postati efikasnije i prefinjenije, bez uticaja na dizajn zgrade. Štaviše, ova tehnologija se lako može integrisati na stare zgrade.

 

Trenutno tim radi na povećanju proizvodnje energije koja za sada iznosi 1%. Cilj je da se postigne efikasnost preko 5%. Ako se poboljšanja postignu, primjene će biti brojne.