Dizajnerka enterijera savjetuje kako da izbjegnete dosadan izgled doma

Ako niste od onih kojih imaju tačnu viziju kako njihov prostor treba da izgleda, ili od onih koji se vode instiktom a ne pravilima uređenja, nego ste od onih koji žele znati, po mogućnosti kratko i jasno, kako urediti dom da bude lijep i ugodan, onda imamo za vas par jednostavnih i preciznih savjeta.

Zapravo, savjete ima Shannon Smith, uspješna dizajnerka enterijera, tako da ovi savjeti dolaze od osobe koja zna šta radi. Ako ste “zapeli” pri uređenju, ovo su tri stvari koje prema Shannon garantuju lijep i poželjan enterijer.

Tkanine s teksturom

Shannon smatra da je više teksture bolje, ali savjetuje da se na bar jednom komadu obrati pažnja na teksturu: kauč, tepih, jastučići, dekoracije za zid, zavjese… ili zid. Lijepe i bogate teksture daju instant utisak luskuza, toplog i ugodnog prostora.

S tri boje nećete pogriješiti

Boja je sve! Ali u želji da se poigraju živim i upečatljivim bojama ljudi nerijetko prave dosta loše kombinacije.

Dubinu u prostoru možete postići slojevima boje, čak i ako su u pitanju neutralne boje. Shannonina sigurna kombinacija su tri boje – svijetlija, tamnija i neku ‘u sredini’ – i zatim ih raspoređuje po prostoru. S tim ne možete pogriješiti.

U malim prostorima koristiti trikove za vizuelne trikove

Postoji mnoštvo trikova koje možete koristiti kako biste mali prostor vizuelno rasteretili – koristite ih! Na primjer, velike slike, ogledala, tepisi će naglasiti visinu prostorije, kao i njenu širinu. Pogledajte ovaj i ovaj trik, a još ideja pročitajte ovdje.