Rješenje za krizu stambenog prostora? Tržni centar pretvoren u 48 malih stanova

Kriza stambenog prostora i seljenje klasične kupovine na internet u Americi su ruzultovali zanimljivim rješenjem – pretvaranjem bivšeg tržnog centra u stambeni prostor.

Kada je izgrađen prije 190 godina Arcade Providence je bio prvi američki tržni centar, koji je imao 48 različitih prodavnica. Sada su te prodavnice pretvorene u 48 malih stanova. Redizajniran od strane sjeveroistočnih arhitekata, objekat na tri sprata se može pohvalit klasičnom grčkom arhitekturom: jonski stubovi, kameni zidovi i veliki centralni atrijum ukrašen svjetlarnikom.

Rekonstrukcija ovog objekta je pretvorila dva sprata nekadašnjih prodavnica  u mikro-apartmane, u rasponu od 20 do 25 kvadratnih  metara.

Mikro-stanovi su trenutno popularno rješenje na kojem se dosta radi na zapadu, a cilj je da se obezbijedi stambeni prostor za sve veći broj samaca kojih je sve više, posebno u gradovima.

Od Njujorka do Hjustona trenutno postoji u izgradnji barem 12 objekata u kojima će biti mikro-stanovi. Gradski zvaničnici ukidaju propise o minimalnom iznosu  kvadratnih  metara za stanove, računajući  na mikro-stanove kao pristupačno rješenje za stanovanje u gradovima.

Na Providence Arcade-u,  svaki potpuno opremljen mikro-prostor uključuje bračni krevet, komodu sa četiri ladice, mali kuhinjski sto, kauč, televizor sa ravnim ekranom od 50 inča i kompletno kupatilo.

Kuhinje su opremljene mini frižiderom, sudoperom, mašinom za pranje sudova i mikrotalasnom pećnicom – ali bez rerne.

Na posljednjem spratu nalazi se zajednička soba u kojoj  se nalazi TV sa video igricama. Na drugom spratu nalaze se veš mašine i sušilice i skladišni prostor za parkiranje bicikala ili za ostavljanje drugih stvari koje se ne uklapaju u stanove.

Zgrada je imala nekoliko života prije mikro-apartmana. Gotovo 250 originalnih prozora su tokom godina bili prekriveni cementom, ali su svojevremno obnovljeni.

Šoping centar (ranije zvan Westminster Arcade) je sagrađen 1828. godine i bio je prvi zatvoreni tržni centar u SAD-u. Poslujući samo dva sata dnevno (od 11 do 13 časova), imao je u izboru štandove sa hranom i butike od strane lokalnih prodavaca koji su se nadali da će prodati proizvode rastućoj gradskoj populaciji.

Godine 1976. proglašen je nacionalnim istorijskim spomenikom.

S obzirom da nije imao lift kupci uglavnom nisu htjeli da idu dalje od prvog sprata pa je šoping centar zatvoren 2008. godine.

Stanarina za mikro-stanove na Arcade Providence iznosi 800 dolara mjesečno (povećanje od 250 dolara u odnosu na 2014.) što je prilično skupo za ovo područje, jer na poznatom sajtu Craigslist, lako možete naći renovirano potkrovlje, u rasponu od 800 do 1200 dolara, sa dvostruko većom kvadraturom.

Kao i mnogi gradovi koji eksperimentišu sa mikro-stanovima, za rješavanje stambene krize biće potrebno više od jedne zgrade. U drugu ruku, to je projekat koji ima za cilj da se revitalizuje napušteni prostor. Sa druge strane, dozvoljava vlasnicima da naplaćuju više za manje prostore.

Ipak, tražnja za ovim stanovima i dalje je velika. Više od 400 ljudi je na listi za čekanje.