Akustični paneli plijene pažnju: Dekoracijom protiv buke

Akustični paneli su jedan od noviteta kada je uređenje enterijera u pitanju, a svojim izgledom sve više plijene pažnju.

Upravo ovi zanimljivi elementi sve su češći dodaci javnim prostorima poput kancelarija, restorana i čekaonica, koji služe u redukovanju buke, a istovremeno su i dekorativni element u prostoru.

Paneli služe da umanje buku u ambijentu i na taj način stvaraju savršeno okruženje za gledanje filmova i uživanje u vašoj omiljenoj muzici onoliko glasno koliko vam vaš sistem dozvoljava, a da pritom ne ometate život drugih komšija.

Ono što je zanimljivo jeste da podsjećaju na prirodni pejzaž i njihov modularni sistem omogućava jednostavno postavljanje na zid.

Na sajmu namještaja u Stokholmu prvi put su predstavljeni lepezasti Gingko akustični paneli (nazvani po popularnom japanskom Ginko drvetu).

Evocirajući prirodni pejzaž, modularni sistem može da se montira na zid vrlo jednostavno, a estetski momenat je takođe nesporan.

Na istom tragu je i mlada italijanska dizajnerka Lajla Mehdi Pour, koja je osmislila još jedan dizajn akustičnih panela.

Razlika je što njeni paneli dolaze u obliku trokuta te su dostupni u tri boje: bijeloj, sivoj i crnoj, a sami možete osmisliti njihov raspored na zidu te tako stvoriti pravu instalaciju.

“Kad sam dizajnirala panele, bila sam inspirisana prirodnim elementima koji su nepravilni u cjelini, ali u detaljima postoji savršena preciznost i pravilna struktura. Krenula sam s cvijećem i razvila ih u konkretan proizvod razigranog karaktera. Željela sam obuhvatiti poetični ritam prirode i kombinovati ga s geometrijskim, pravilnim oblikom koji se opet može složiti na različite načine te tako stvoriti nove kompozicije”, rekla je dizajnerka.

(Nezavisne)