Reciklirani materijali – dobra arhitektura

Naučnici postaju sve kreativniji u pronalaženju novih održivih materijala za izgradnju, tako da danas postoje primjeri gdje upotreba ovih materijala ne znači i nužno “žrtvovanje” dizajna.

Ove zgrade izgledaju fenomelano a napravljene su od recikliranih materijala.

 

1. Ovo je “Hram od milion boca” i svaki njegov dio je izgrađen od recikliranih pivskih flaša. Nalazi se na Tajlandu i izgrađen je još 1984. godine.

 

Unique-Bottle-Recycling-Building-a-Thai-Temple-from-One-Million-Bottles-Homesthetics-12

1jpg

2. Ova kuća koju je projektovao arhitekta Michael Reynolds nalazi se u Normandiji. Izolacija je napravljena od guma, a zidovi su od zemlje i slame. I ovdje su korištene boce za pojedine dijelove enterijera.

2

3. Ova vila je vjerovatno najatraktivnija na listi. Nalazi se u državi New York i napravljena je za penzionisanog pilota, i to od “spašenih” dijelova starih aviona.

3a

4. Cigle ove kuće u Holandiji, koja treba biti završena tokom ljeta, napravljene su od ostataka korištene keramike, stakla, izolacije i gline.

4

5. U zadnje vrijeme jedan od omiljenih recikliraih materijala je karton, od kojeg su napravljeni i veliki objekti poput katedarale i paviljona. Ova kućica u Holandiji je napravljena od 24 slojeva kartona koji su spojeni superljepilom.

5

6. Najpoznatiji lanac kafea Starbucks ima nešto malo manje od 17 000 prodavnica širom svijeta, a nove lokale su počeli izgrađivati od recikliranih materijala. Tako je ovaj kafe napravljen od starih kontejnera za prenos tereta.

6

7. U Las Vegasu se nalazi najveća zgrada na svijetu napravljena od recikliranih flaša. U vlasništvu je biznismena Scotta McCombsa, a napravljena je tako da je pola miliona boca smrvljeno i od njih je napravljen kompozitni materijal GreenStone (zeleni kamen).

7

 

Izvor: Elle Decor