Ovo je kuća godine u Velikoj Britaniji

RIBA (Royal Institute of British Architects) je kraljevsko britansko udruženje arhitekata, koje djeluje još od davne 1834. godine.

Već godinama dodjeljuju nagrade u raznim kategorijama, poput one za najbolji novi projekat, a ove je godine ona otišla u ruke studiju Macdonald Wright Architects, i to za projekt “Caring Wood”.

caring wood

Riječ je o raskošnoj rezidenciji na selu, koja donosi svježu viziju tradicionalnih imanja i nalazi se okrugu Kent. Sastoji se od četiri tornja koji “izranjaju” širom prostranog imanja, a rađena je uglavnom od prirodnih i lokalno dostupnih materijala.

caringwood2jamesmorris02jpg

Klijenti su izrazili želju da rezidencija bude dovoljno velika i funkcionalna da može komotno ugostiti tri generacije porodice, poštujući svačiju potrebu za privatnim prostorom. Arhitekti su izjavili kako ova nagrada dokazuje da i male firme mogu napraviti sjajne stvari, pod uslovom da imaju klijenta otvorenog uma.

caringwood07jpg

I dok ova rezidencija nesumnjivo djeluje moderno, arhiteksti su ipak zadržali i nešto karakterističnih obilježja rustikalnih krajeva.

caringwood2heikoprigge09jpg

caringwood1