Prvi elitni stambeni blok iz 1930. i dalje krasi Banjaluku

“Vrbaske novine” 1931. godine objavile su Kućni red za prve stambene zgrade sagrađene u Banjaluci. Pročitajte neke od najinteresantnijih odredbi stanarima.

Prvo stambeno naselje u Banjaluci “niklo” je 1930. godine, nakon što je poduzetni ban Tisa Milosavljević za potrebe svojih činovnika izgradio sedam zgrada u neposrednoj blizini banske uprave, današnjoj ulici Svetog Save.

Na taj način udareni su temelji moderne Banjaluke, a ove lijepe i prostrane činovničke zgrade, od kojih je šest izgrađeno u duhu moderne arhitekture i jedna sa elementima neorenesanse, još uvijek krase jednu od najljepših ulica u gradu.

Ovo naselje bilo je elitno, neposredno po izgradnji (a vjerovatno i sada), pošto su zgrade imale riješene sanitarije, vodu, struju, a pojedini stanovi čak i telefon.

A, za ove zgrade napisan je i prvi Kućni red!

List “Vrbaske novine” od 1. januara 1931. godine donose Kućni red za zgrade činovničkih stanova Banske Uprave Vrbaske Banovine u kojem su, između ostalog, navedene odredbe za čuvanje i održavanje tih stanova.

Pročitajte neke od interesantnijih odredbi…

– Svi prozori uvijek, naročito kad pada kiša i snijeg, moraju biti zatvoreni “jer će se inače izvitoperiti”. Ovo se odnosi i na vrata

– Zidove stana treba čuvati od oštećivanja, “od zabijanja prevelikih i nepotrebnih eksera”

– U stanovima je zabranjeno smještanje “sprava za gimnastiku”

– Parket se ne smije ni ribati ni prati vodom, već se mora “voskom premazati i četkom glačati”

– Drvene površine se moraju prati samo ustajalom vodom i običnim kućnim sapunom

– Tavan “mora biti svagda zaključan da se ne bi ko uvukao u njega”

– Stanarima nije dopušteno da svoje kupatilo daju na raspolaganje onima koji nisu njegovi ukućani

– U šolje je zabranjeno bacati polupano posuđe, metalne, drvene i staklene predmete, kuhinjiske otpatke, krpe, vatu, novine, đubre, pepeo

– Izdavanje stana u zakup drugima, kao i držanje samaca zabranjeno je

Izgleda da su ove odredbe imale efekta, jer su se Tisine činovničke zgrade, u gotovo neizmijenjenom obliku održale sve do danas!

Pogledajte…

ž zg1 zg2 zg3 zg4 zg6

(Mondo)