Namještaj naglašene geometrijske forme garantuje svjež i moderan ambijent

Pravilni geometrijski oblici prisutni su svuda u prostoru. Od pravougaonika, krugova, elipsi, trouglova, romboida i drugih ugaonih oblika mogu da nastanu ambijenti koji djeluju moderno i futuristički.

Pravilne linije geometrijskih oblika čine predmete i prostore jasnim, čistim i urednim. U dizajnu predmeta za kuću, oštre ivice i organski oblici stvaraju efekat modernog i svježeg ambijenta. Nastao šezdesetih godina, trend geometrijskih oblika se svako malo vraća na scenu, tako da čak i kada ga drugi trendovi potisnu, na njegov povratak uvijek možemo računati.

amsterdam apartment interior ideas

Geometrijski oblici su najzastupljeniji na tekstilu, prekrivačima, tepisima, zavjesama i kuhinjskom priboru, mada odavno je popularno imati koji komad geometrijski pravilnog namještaja ravnih ili krivudavih linija.

Moderno uređenje prostora dozvoljava da primijenite pravilne geometrijske oblike u različitim varijantama u prostoru, pored primjene u vidu šara na tekstilu, različitim oblicima namještaja i rasvjete dobija se skroz drugačiji futuristički izgled prostora.

Gotovo svi poznati dizajneri namještaja i brendovi bavili su se namještajem s naglašenim geometrijskim formama, a ovo su neki od najpoznatijih komada koji su privukli našu pažnju.

Fotelja “Kvarc” urađena od manjih dijelova koji čine cjelinu u obliku heksaedra, dovoljno je velika da se možete u njoj odmoriti nakon napornog dana gotovo ležeći. Fotelja ima oblik koji podsjeća na kristal. Udobna je, mekani jastuci oblika heksaedra se skidaju iz drvenog okvira i ponovo redaju.

747122037

Klub-sto “Moschino” čija je osnova sastavljena od elemenata romboidnog oblika istih dimenzija, a ravna ploča u obliku kruga, djelo je dizajnera modne kuće “Moschino” i pripada kolekciji “Arlekin”.

130412-moschino-home

Moderan, a ujedno i retro, dizajn ovakvog klub-stola omogućava mu prestižno mjesto među klub-stolovima. Inspirisan je kragnom sa klovnove odjeće, koja ima romboidni oblik.

Modularna polica “Build” nepravilnog oblika sastavljena je iz više manjih dijelova šestougaonog oblika nejednakih stranica. Veličina police zavisi od broja postavljenih elemenata i može se okačiti na zid ili stajati samostalno u prostoru.

16BUILD_collection

Ova asimetrična polica može služiti za smještanje knjiga, ali i dekorativnih elemenata poput vaza, ramova za slike i kutija za nakit. Jedan njen element može se koristiti samostalno kao polica ili stolica. Napravljena je od netoksičnih materijala i može da se reciklira.

Polica geometrijskih linija može biti i kosa, prava, uspravna i položena za knjige koje djeluju kao da su haotično rasprostranjene u prostoru. Savršen detalj za sobu tinejdžera.

bookcases-geometric-furniture

Kada je cjelokupan prostor u jednom tonu, monotoniju će razbiti jedan od tepiha jarkih boja s pravolinijskim ili krivolinijskim oblicima. Akcenat u prostoru je na ovim tepisima, sav ostali namještaj u enterijeru je jednostavnih linija, svedene forme i dinamičnih nijansi.

c5a1ablon

Luster pravih linija može biti pravo geometrijsko svjetlosno tijelo na plafonu. Takav je i luster dizajnera Beca Brittaina, inspirisan kristalnim oblikom.

Copper-Brass-Gold9

 

Ovaj luster je prilagodljivog oblika, a izrađen od prilagodljivih LED cijevi pa se u prostoru mogu napraviti različite varijante oblika. S tim u vezi, može se prilagoditi i obliku podne lampe.

Sa nešto drugačijom idejom na umu, Vibeke Fonnesberg Schmidt iz dizajn studija “Norman” iz Kopenhagena osmislio je luster napravljen od nekoliko krugova, različitih dimenzija i dezena.

495202419186074484_98bfb238a5f9

 

U naizgled haotičnom rasporedu, prostoru daje poseban retro izgled. Inspirisan je originalnim Bauhaus pokretom. Ova naizgled neskladna cjelina je zapravo skladan i funkcionalan element za sve kreativne i neobične ambijente.