Rad banjalučke arhitektice: Zmijanjski vez na modernom namještaju

Reinterpretacija tradicionalnog u modernu verziju pravac je koji zaokuplja kreativce svih vrsta, a naročito arhitekte i dizajnere.

Svjetlana Prole, arhitektica iz Banjaluke, koja se bavi uređivanjem enterijera stambenih i poslovnih prostora u svoj rad primjenila je u svom radu dragulj naše baštine – zmijanjski vez.

Naime, ona je ovom tehnikom veza ukrasila moderan namještaj, odnosno fotelje, a isti motiv je primjenila i na posebno izrađenim tapetama.

Slika-17

“Sam zahtjev jednog od investitora i namjena tog prostora, koji se koristi za proslavu krsne slave me inspirisala na primjenu zmijanskog veza. Kad sam ušla u sam proces dizajniranja ovog ambijenta, shvatila sam koliko je sam vez inspirativan i inovativan čak i za današnje vrijeme, kada sama tehnologija dolazi do izražaja u odnosu na tradiciju”, ispričala je Svjetlana za portal Banjaluka.com.

zmijanjski vez na foteljama

“Žene, koje su u tom periodu osmislile patern zmijanjskog veza, očigledno su imale kompletno razrađen koncept i logistiku po kojoj su se vodile. Početna baza veza je krst, zato sam i izabrala ovu temu baš za prostoriju za slavu. Ovu tradiciju su nastavile i očuvale članice Udruženja žena “Duga ” i meni mnogo pomogle da dođem do najboljeg mogućeg rješenja i same autentičnosti i primjene paterna za koji sam se ja opredijelila. Sam dizajn veza je toliko inovativan i primjenjiv, tako da je bilo potrebno samo ući u sam proces, istražiti ga i zaključiti da ipak ovaj vez nije bez razloga pod zaštitom UNESSCA” objašnjava ona.

Prole je dodala da je primjena motiva ovog veza na samoj fotelji i tapeti i poigravanje formama digitalnim vezom proizvelo pozitivnu reakciju čak i kustosa muzeja, pa do komentara klijenata da je ovaj projekat možda najvrijednija inovativna stvar u Banjaluci.