Projekat kuće kojoj poplava ne može ništa

Elevating House samo na prvi pogled izgleda kao tipična engleska kuća, međutim kada nadođe voda ona će se pokazati u svojem pravom svjetlu.

Kompanija Larkfleet Group osmislila je revolucionarni projekat kuće koja se u slučaju poplave može podići na visinu od 1,5 metara u roku od samo pet minuta.

Kuća teška 72 tone podizala bi se pomoću osam mehaničkih dizača sastavljen od motora, upravljača i pomične čelične konstrukcije.

Obzirom da je kuća modularna sa čeličnim konstrukcijom, može se demontirati i ponovo izgraditi na nekoj drugoj lokaciji, piše Inhabitat.

Kuća bi počela da se diže nakon upozorenja od strane državne agencije za zaštitu životne sredine o nastupajućoj poplavi. Preporučuje se da stanari kuće, kao mjera dodatne bezbednosti, napuste kuću prije njenog podizanja i smjeste se u privremeno sklonište. Preko solarnih panela na krovu, kuća će dobijati potrebnu energiju za vrijeme poplava, a fleksibilni sistem cijevi ostaje povezan sa vodovodnom i kanalizacijonom mrežom.

Kompanija Larkfleet Group nedavno je podnijela zahtijev za dobijanje građevinske dozvole i ukoliko projekat bude odobren, kuća će početi da se se gradi 2017. godine. Nakon toga nastupa period testiranja kuće koji će trajati pet godina.

elevating-house-02-630x327

 

gradnja.rs

Foto: Larkfleet Group