Neobični “Rhei” sat dizajnera Damjana Stankovića

“Panta rei” ili “sve teče” je izreka koja nas podsjeća da se u životu sve mijenja i da ništa na svijetu nije nepomično i stalno. A srpski produkt dizajner na savršen način sažeo je ovu izreku u svom inovativnom satu “Rhei”.

“Rhei” je prototip elektromehaničkog sata s tekućim zaslonom i rezultat je predanog rada i strasti beogradskog industrijskog dizajnera s njujorškom adresom, Damjana Stankovića, koji je prepoznao i žiri prestižne međunarodne nagrade za produkt dizajn “Red Dot”.

rhei-photo

Sat “Rhei” krasi minimalistički, ali originalan dizajn, i predstavlja jedno posebno vizuelno iskustvo koje bi vas na prvi pogled moglo zavarati da pomislite kako se radi o digitalnoj animaciji, međutim, riječ je o inovativnom spoju elektronskog mehanizma, magneta i tekućine s ferofluidnim dodacima zahvaljujući čemu se oblikuju i izmjenjuju brojke. Važno je napomenuti kako je prilikom kreiranja ovog kompleksnog sata Stanković uložio godinu dana predanog rada i eksperimentisanja kako bi ovaj sat “oživio”.

Sat “Rhei” svojim dizajnom simbolizuje iluzorno mjesto gdje se stapaju analogna i digitalna sfera, gdje zakoni mehanike i prirode postaju jedno, aludirajući tako na nestalnost i promjenljivu prirodu koncepta koji nam je poznat kao “vrijeme”. A svi znamo da vrijeme teče. “Rhei” je jedna dinamička instalacija, mala skulptura ili ideja o prolaznosti vremena u formi prekrasnog minimalističkog sata.

facebook-photo