Pravilan uzgoj ciklame: Cvijet iskrenosti voli hladnoću

Ciklama (lat. Cyclamen persicum), koja se još naziva i cvijet iskrenosti, pripada porodici jaglaca, a prepoznatljiva je po ružičastim ili bijelim cvjetovima koji rastu iznad tamnozelenih srcolikih listova.

Najtraženija cvatuća zimska lončanica ciklama cvjeta od rane jeseni do proljeća.

Zavisno od ukusa i raspoloživog prostora ljubitelji ciklama mogu odabrati između patuljastih, tzv. Cyclamini sorti, zatim nešto krupnijih, čija je visina do 15 cm, sorti srednjeg rasta do 20 cm i standardne visine od 30 cm ili malo viših.

Rascvjetala ciklama vrlo je osjetljiva na visoku temperaturu, a pogotovo na topao i suv vazduh u prostorijama s centralnim grijanjem, pa ju je najbolje smjestiti između dvostrukih prozora, gdje će imati obilje svjetla.

U stanovima s jednostrukim prozorima obično je stavimo na prozor okrenut prema sjeveru, pazeći da topao vazduh od centralnog grijanja ne ide direktno na biljku.

Optimalna temperatura za dugotrajno cvjetanje je 10-16 stepeni Celzijusa. Ciklami je potrebno puno vode pa je najbolje kompost održavati stalno vlažnim. Ujutro je treba zalivati odstajalom vodom pazeći da ne smočite gomolj i nadzemni dio.

Najbolja metoda zalivanja je uranjanje saksije u veću posudu s vodom, a nakon 10 minuta izvaditi je i prosušiti.

Dok raste i cvjeta zalivanje je dva puta nedjeljno, a jednom u dvije nedjelje je prihranite tekućim đubrivom. Kada je u pitanju vlažnost vazduha, okružite lonac tresetom ili ga držite na vlažnim kamenčićima.

Precvjetale stabljike redovno uklanjajte da ne narušavaju ljepotu.

Nakon cvjetanja smanjite zalivanje dok se listovi ne osuše, poslije čega lonac s gomoljem smjestite na prozračeno, tamno mjesto na balkonu ili u podrumu (kad prođe opasnost od mraza u vrtu) i ne zalivajte do sredine ljeta.

Kad biljka počne da razvija nove listove gomolj se presadi do polovine u svjež supstrat i drži na svježijem i svijetlom mjestu uz redovno zalivanje. Problemi kod ciklame nastaju zbog listova koji su skloni smežuranju, često požute i klonu. Tada je potrebno zaliti (odozdo) ciklamu i premjestiti je na hladnije i prozračnije mjesto. Ako primijetite sivu plijesan na listovima poprskajte fungicidom.

(Nezavisne)