“Potopljene” dnevne sobe

“Potopljene” ili “uronjene” dnevne sobe bile su izuzetno popularne prije nekoliko decenija. Iako su privlačili pažnju svojim glamuroznim izgledom, ovakvi dnevni boravci su iz nekog razloga polako izlašli iz mode, da bi u posljednje vrijeme doživjeli veliki povratak.

Naime, radi se o dnevnim sobama gdje je dio prostora koji služi kao zona dnevnog boravka – prostor na kojem se nalaze sjedeća garnitura i kafe-stolić – “ispušten” na nivo niži od poda. Taj nivo je obično niži za jednu ili više stepenica.

Potopljene dnevne sobe su nešto što dnevnu sobu definitivno ne svrstava u klasične prostorije koje svuda viđamo. Garniture za sjedenje koje izgledaju kao da su utonule u prostor unose sasvim nov kvalitet u zonu dnevnog boravka.

Ako vam se dopada ideja o “potopljenom” dnevnom boravku, slobodno je sprovedite u djelo, jer će vaš dom dobiti sasvim novu dimenziju. Kreiraju poseban vizuelni doživljaj, ali i prostor stvoren za druženje i razgovor, nastale su u vrijeme kada se provođenje zajedničkog vremena nije završavalo na situaciju gdje svi svoju pažnju posvećuju svojim smartphonima, tabletima, laptopima…

Prozračan izgled prostorije

Mnogi domovi se odlikuju velikim prostorijama koje su toliko pretrpane stvarima da u njima jedva možete disati. Zato je “potopljena” dnevna soba dobra ideja, jer ona bolje vizuelno ograničava jednu oblast, pružajući priliku da prostorija izgleda veće i atraktivnije. Štaviše, postoji mnoštvo trikova i savjeta u vezi s uređenjem ovakvih dnevnih soba, tako da zaista imate brojne mogućnosti da iskoristite prostor na najbolji mogući način.

Sunken-seating-in-the-living-room-with-the-fireplace-as-the-central-focal-point-of-the-space

Ukoliko se opredijelite za “potopljenu” dnevnu sobu, nije vam potrebno mnogo novca. Vodite računa da je ne pretrpate stvarima, jer ako to učinite, “uronjena” oblast sa garniturom za sjedenje izgubiće svoju centralnu poziciju, koju neizostavno treba da ima.
I ovog puta imajte na umu pravilo da je manje više i dajte prednost kvalitetu u odnosu na kvantitet.

Odraz modernog prostora

red-sofa-overlooking-fireplace-in-living-room-conversation-pit-915x952

Ideja za “potopljene” kutke datira još iz dvadesetih godina prošlog vijeka, a vrhunac popularnosti su doživjeli krajem šezdesetih i sedamdesetih godina, i to ne samo u privatnim domovima, nego i u popularnim noćnim klubovima. Velikani arhitekture i dizajna tog doba, Eero Saarinen and Alexander Girard, su njihov status podigli od neukusnih i kičastih do funkcionalnih prostora gdje su uspješno spojene forma i funkcija. “Potopljena” dnevna soba je dobra ideja, jer ona bolje vizuelno ograničava jednu oblast.

Podjela prostora bez zidova

Real-Estate-Images-by-GLO

Kao što već znamo, moda i trendovi se vremenom ponavljaju uz znatne ili neznatne promjene i osvježenja. Ali, revitalizacija “potopljenih” dnevnih soba ima više značaja od puke estetike. S obzirom na način izvođenja, bez obzira na otvoreni plan prostora, “potopljena” dnevna soba će uvijek biti prostor koji će imatu svoju privatnost te će se sticati utisak odijeljenosti u odnosu na ostatak prostora.

Ovaj način uređenja je odličan za razbijanje monotonije, ali ono što je najbitnije ostaje isto – otvorenost i prozračnost prostora.

Living-Room-Sunken-Sofa-Open-Plan-Loft-Style-Home-Terrassa-Spain