Niski stolići za dnevni boravak

Dnevna soba je nezamisliva bez kafe-stolića, on zaokružuje cjelinu koju čine ugaona, sofa ili kauč, s odgovarajućim setom polica i ormarića za TV, knjige, ukrase…

Na njega odlažemo razne bitne i one manje bitne sitnice, od šoljica za kafu, časopisa, knjiga, laptopa i ostalih nama potrebnih predmeta tokom boravka u dnevnoj sobi.

Područje dizajniranja kafe-stolića je tako veliko da čini nepregledno igralište oblika, materijala, ideja… Za osmišljavanje kafe-stolića potrebni su vam vizija i ideja o tome šta želite u dnevnoj sobi, tako da to možete uraditi i sami, prema svojim potrebama.

Sa minimalizmom su u dnevne sobe došli stolići čistih, jednostavnih linija i zatvorenog volumena. Najčešće geometrijskog oblika i od materijala visokog sjaja. I veoma, veoma niski.

Minimalistički trend

Niski stolovi za dnevne sobe zapravo vode porijeklo iz japanske kulture i uređenja prostora, gdje su i danas veoma zastupljeni kao tradicionalni dizajn namještaja.

Kod nas su popularni uglavnom u minimalističkim prostorima, što je stolić niži, to je minimalizam izraženiji, ali viđamo ih i u drugim stilovima uređenja.

drveni-niski-sto

Glavna karakteristika ovih stolova jeste da su 15 do 30 cm niži od tradicionalnih stolića. Obično su kvadratnog oblika s oštrim uglovima. Noge stolića su veoma male, a sve češće ih nemaju. Praktični niski stolići imaju i spremišta u koja se mogu ostavljati časopisi i ostale sitnice, što njihov dizajn svodi na oblik kutije.

Boje, kao što i minimalizam nalaže, obično se kreću od bijelih, preko bež, smeđih to tamnih nijansi. Neki primjerci su i spektakularni, zahvaljujući egzotičnom drvetu sa zanimljivom teksturom ili koži kojom su presvučeni.

kafe-stolic

Minimalizam predstavlja savremeni način izražavanja i uređivanja enterijera, jer minimalistički pristup postaje prikladniji za manje stanove, manje urbane kuće kojih je sve više, dok u velikim stambenim objektima pruža egzotičan ambijentalni ugođaj, tako da se niski kafe-stolići dobro prilagođavaju u pomenutim vrstama prostora.

Tradicija japanskog stila

Japanski stil uređenja, odakle i potiču niski kafe-stolići, odlikuje se minimalizmom, odnosno skladom između prostora i predmet koji se u njemu nalaze.

Namještaj odlikuju niski elementi koji su tek neznatno izdignuti od poda, oko stola su postavljeni jastuci ili stolice bez nogu.

bijeli-kafe-stolic

Rigorozan, suzdržani dizajn poštuje kvalitet materijala i oblika i pravilo je da nema preopterećenja prostora. Jedna od odlika japanskog stila uređenja je osjećaj prostranosti i preglednosti koja se postiže zasebnim postavljanjem elemenata te njegovim udaljavanjem od ostalih stvari u prostoru.

“Zaisu” niski namještaj za sjedenje na podu ušao je u Japan tokom Muromachi perioda. Vladajuća ratnička klasa stvarala je stroga pravila u vezi sa svakodnevnim životom, što je stvorilo i obavezno sjedeći položaj pod nazivom “seiza”.

moderni-kafe-stolic

Niske setove namještaja usvojile su porodice s tradicionalnim načinom života u Japanu s ciljem da se poboljša povezanost s porodičnim osjećajima tokom provođenja zajedničkih trenutaka.

Stolići poznatog holandskog dizajnera

Ove niske klub-stolove projektovao je poznati dizajner iz Holandije Han Koning, koji se malo poigrao ergonomskim standardima.

Stolovi su visoki samo 30 cm i neko bi mogao pomisliti da se na ovom komadu namještaja može sjediti. Imaju veoma snažnu konstrukciju zahvaljujući kombinaciji majstorskih tehnika izrade i velikoj vještini industrijskog dizajna. Klub-stolovi prave se od savijene brezove iverice, a dostupni su kao bijeli ili crni klub stolovi. Noge stolova su od aluminijuma.

lowboy

Pastelna kolekcija

Jovana Bogdanović, mlada srpska umjetnica, dizajnirala je zanimljivu nisku stolicu i sto, koji se lako integrišu u moderne originalne enterijere.

Prema zvaničnom opisu dizajnera, kolekcija je odgovor na zablude koje je Jovana imala u vezi s azijskim sjedenjem na niskom i u čučećem položaju, što se pokazalo kao pogrešno njenim stvarnim iskustvom u Kini.

Niska stolica i sto izrađeni su kao privlačni i uglađeni u svojoj paleti jednobojnih pastelnih boja i odgovarajućih kompleta mekih jastuka. Tehnička i estetska prefinjenost su proizvod i vještine i osjećaja.

niski sto i stolica jovana bogdanovic