10 najunikatnijih Starbucks kafića na svijetu

starbucks

Uprkos tome što se nalazi na više od 20.000 lokacija širom svijeta, Starbucks uspijeva napraviti jedinstvene radnje koje kombinuju svoj kultni stil sa detaljima koji odražavaju kulturu i običaje grada u kojima je izgrađena.

Uključivanjem lokalnih  materijala i jedinstvenih elemenata karakterističnih za područje, zajedno sa prirodnim materijalima i paletama boja inspirisanih kafom, Starbucks je u stanju dizajnirati mjesta koja su originalna, ali u potpunosti prepoznatljiva.

Pogledajte 11 primjera Starbucks kafića koje pokazuju kako dosljednost ne znači žrtvovanje originalnosti ili jedinstvenosti.

1. Starbucks u Orlandu, Florida, ima zeleni krov na kojem raste limunska trava, dok veliki prozori omogućavaju pogled u unutrašnost sa drvenim stolovima i stolicama i udobnim kožnim sofama.

starbucks orlando

2. Starbucks u poznatom Las Vegas Stripu uređen je u stilu stadiona i ima 40 sjedećih mjesta, kao i filmsko platno od 14 kvadratnih metara na kojem se prikazuje kratak film o tome kako se pravi Starbucks kafa.

starbucks las vegas strip

3. Kompaktni Starbucks kafić koji se nalazi na Wall Streetu u New Yorku modernizovao je proces usluživanja kako bi gosti svoju kafu i grickalice dobili što brže, istovremeno njegujući sofisticiran stil u skladu sa lokacijom kao što je Wall Street.

starbucks wall street new york

4. Uključivanjem brojnih holandskih elemenata i očuvanjem originalnih dijelova strukture poput mramornog poda, Starbucks u Amsterdamu nema američku atmosferu i izgleda kao lokalni kafić.

starbucks amsterdam

5. Starbucks u Bangkoku ima tri sprata, a prvi je dizajniran tako da podsjeća na tradicionalne tajlandske seoske kuće.

starbucks bangkok

6. U pokušaju da Starbucks u Tokiju uklope sa okolinom, postavljene su isprepletene drvene grede koje prolaznike vode sa ulice duboko u kafić. Drvene grede su takođe korištene zbog održivosti i recikliranja jer se lako mogu rastaviti i postaviti na drugo mjesto.

starbucks tokio

7. Ovaj Starbucks u Istanbulu je redizajniran kako bi iskoristio visinu zgrade i prekrasan pogled koji se pruža sa nje. Prostire se na četiri sprata a ima i terasu na krovu sa koje se vidi Bosfor.

starbucks istanbul

8. Starbucks na bulevaru La Brea u Los Angelesu ima jedinstvene dizajnerske detalje, uključujući dva duga šanka koja su prilagođena dvjema vrstama kupaca – onima koji žure i onima koji žele provesti neko vrijeme u kafiću i naučiti nešto o kafi i kompaniji. Ovo mjesto uključuje i šank za degustaciju i jedan je od kafića koji nudi veliki izbor najfinije pržene kafe.

starbucks la brea los angeles

9. Samo devet blokova od prvog Starbucksa u Seattleu, nalazi se njihova pržionica i kafić The Roastery koje pruža drugačije iskustvo od bilo kojeg drugog Starbucksa. Ne samo da je prostor ogroman i otvoren, već su gosti u mogućnosti da u interaktivnom okruženju posmatraju svaku fazu nastajanja njihove kafe, od zvuka pečenja u mašinama do transporta zrna kafe kroz cijevi iznad njih.

starbucks seattle

10. Švicarska je postala prva zemlja koja je dobila Starbucks kafić u vozu. Užitak putovanja još je veći ako u njemu možete naručiti Starbucks kafu, kao i hranu na drugom spratu, i to sve iz udobnosti kožnih sjedišta.

starbucks u vozu svicarska

contemporist.com