Smeđom bojom stvorite toplu atmosferu u domu

Nakon gotovo četiri zime u kojima su u uređenju enterijera vladale sve nijanse sive, senf-žuta i boja crvenog vina, stiže nam kraljica jesenjih i zimskih boja – rđavosmeđa. Ona sama po sebi nije najzabavnija boja, ali ako je kombinujete na pravi način, i te kako može oplemeniti životni prostor.

Kako se bliži zima, mnogi žele promijeniti boje u enterijeru. Jedan od razloga je taj što tamne boje pomažu u stvaranju prijatne i udobne atmosfere, pogotovo u vremenu pandemije virusa korona, kada veći dio vremena provodimo u svojim domovima.

Ali, smeđa boja je zapravo već dugi niz godina prisutna u našim domovima. Razmislite o drvenim podovima i namještaju koji je obojen najljepšim nijansama smeđe. Od svijetlosmeđe, sivosmeđe i tamnosmeđe pa čak do crnosmeđe boje. Gledajući na smeđu na ovaj način, ova boja nikada neće izaći iz mode niti postati dosadna, jer je bezvremenska i neutralna boja i veoma se lijepo može uskladiti sa drugim bojama, a stvara meku i toplu atmosferu. Smeđa je boja drveta, zemlje, pijeska i stijena – podsjeća na prirodu.

Danas je od svih nijansi smeđe, rđavosmeđa boja na svom vrhuncu. Ovo topla boja još se zove i narandžastosmeđa. Kao što i samo ime govori, kombinacija je dvije boje – narandžaste i smeđe.

Razmišljate li o korištenju ove boje u svom domu, važno je da znate s kojim bojama možete kombinovati ovu zarđalu smeđu boju, a dobro se kombinuje sa ostalim smeđim tonovima, crnom, bež tonovima, žutom, plavom, zelenom…

Kombinacija boja na namještaju i ukrasnim detaljima

Kad se okružite jastucima i ukrasima u izraženim nijansama rđavosmeđe, u svoj dom unosite osjećaj sigurnosti. Kauč u suptilnoj boji savršena je baza, jer pruža mirnu osnovu na kojoj se boje posebno ističu i u kojima možete uživati u svim godišnjim dobima.

Čak i elegantna kuhinja dobija toplu atmosferu s keramikom u sparenim nijansama. Ali, nemojte se fokusirati samo na boje iz prirode, već joj dodajte i autsajdera. Na primjer, svjetiljke roze boje daju enterijeru neočekivanu svježinu.

Bojenje zida je, naravno, uvijek dobar potez za postizanje željenog efekta bojom. Ali, još je efektnije ako stavite obojene ormariće jedan pored drugog. Ako nijanse dolaze iz iste palete toplih boja, uvijek će se podudarati. Što ormari više međusobno liče jedan na drugi, to je slika mirnija i veći je naglasak na boji.

Patlidžan-ljubičastom, rđavosmeđom i okerom unosite boje i toplinu i u svoju spavaću sobu, a nježnom rozom, koja pomalo iskače, dodajete dašak napetosti.