Podzemna vila u kamenitom brdu

Ova vila u Grčkoj može izgledati kao da je iščupana iz budućnosti, ali zapravo je prožeta arhitektonskom tradicijom.

Izvedeno unutar stjenovite padine na ostrvu Antiparos, moderno prebivalište u obliku diska, poznato kao Cronus, inspirirano je kružnim zidovima koji su izgrađeni oko stabala limuna na Mediteranu kako bi ih zaštitili od elemenata.

Dizajnirana od strane DECA Architects sa sjedištem u Atini, slikovita rezidencija je djelimično ugrađena u zemlju, ali i dalje pruža prekrasan pogled na Egejsko more i okolne krševite planine.

Budući da Cronus leži na nagnutom terenu, čovjek mora na trenutak nestati u zemlji prije nego što uđe u dom . Vila ima šest spavaćih soba i devet kupatila koji su ukrašeni  lokalnim tekstilom i umjetnošću kako bi se dobio pravi grčki osjećaj. Komplet dvoslojnih vrata povezuje unutrašnjost dnevnog boravka sa vanjskim terasama kako bi se osjećao kao jedan kohezivni prostor.

Sam dom je takođe konfigurisan da se prilagođava vremenskim uslovima kako se oni menjaju. Kameni krov, na primjer, nudi hladovinu od jakog sunca. Osim toga, velike ploče napravljene od lokalnog bambusa štite i stanovnike i vegetaciju od prevladavajućih vjetrova.

Vila posjeduje kućni bioskop na otvorenom i zakrivljeni beskonačni bazen. U centru Kronosa nalazi se dvorište na otvorenom sa stablom limuna koje umjetno odaje počast arhitektonskim korijenima kuće.