Neobičan restoran u stijeni

Ova impresivna zgrada dizajnirana je s namjerom da izgleda “najteže moguće”.

Drugim riječima, vlasnik zgrade je želio arhitekturu čija bi se težina vremenom samo povećavala, pa tako ne čudi što ova kuća-restoran djeluje kao savršeno utočište za čuvenu porodicu Flinstoun. Čudna struktura koja kao da dolazi iz kamenog doba odražava savršenu grubost prirode. S obzirom da se radi o restoranu koji nudi autentičnu kuhinju, bilo je sasvim logično stvoriti mjesto koje će parirati tim egzotičnim ukusima.

Ideja je bila da se napravi potpuno novi, i sasvim drugačiji restoran koji bi zapravo bio povezan sa dijelom za stanovanje. Kada je restoran zatvoren, sala služi kao mjesto za boravak porodice – restoran zauzima sjeverni dio projekta, dok se rezidencija nalazi na jugu. Da bi se posjetioci šetali između ova dva dijela zgrade, moraju proći kroz bilo koje od tri dvorišta koja ih razdvajaju.

Što se tiče izgradnje, ona predstavlja proces stalnog djeljenja, prihvatanja i korišćenja nepreciznosti koje su postojale na lokaciji kako bi se stvorila arhitektura koja internalizuje prirodne distorzije i neizvesnosti. Tačnije, iskopana je rupa u zemlji kako bi se nalio beton, a zatim fiksirale čaše koje ispunjavaju unutrašnji prostor.

Neočekivani faktori kao što su rastuća trava, urušavanje tla ili greške usljed ručnog rada su tolerisani koliko god je to bilo moguće. Kada je konstrukcija iskopana nakon stvrdnjavanja betona, bila je zaljepljena blatom. Sa rasponom u geologiji, priroda i izgled tla razlikovali su se od mjesta do mjesta.

Prvobitan plan je bio ispiranje prljavštine kako bi se otkrila siva betonska struktura. Međutim, dizajneri su bili impresionirani kako je sve to izgledalo u kombinaciji sa zemljom pa su odlučili da je ostave onakvu kakva jeste. To je ujedno doprinelo jačanju osjećaja pećine što je i dovelo do redizajna zgrade koja je uskoro dobila potpuno novi imidž.

Prihvatajući neizvjesnosti, ova zanimljiva i originalna betonska masa će se postepeno transformisati u arhitekturu putem rezanja ali i srastanja sa okolinom. Ujedno će i domaćin ovdje započeti život, voditi restoran i nastaviti da obnavlja ovo mjesto.