Dinamična kombinacija umjetnosti, kulture i dizajna

Faena Forum je kompleks fleksibilnih prostora koji uživa u predivnom pogledu na Atlantski okean.

Osim toga, u pitanju je projekat koji povezuje dinamična kulturna, stambena, hotelska, maloprodajna, kulinarska i javna okruženja sa podjednako dinamičnom kombinacijom umjetnosti, kulture i dizajna. OMA je dizajnirala tri zgrade za okrug Faena—Faena Forum, Faena Bazaar i Faena Park. Ove različite strukture su povezane nizom javnih površina, uključujući ulazni trg na i veliko otvoreno dvorište unutar kompleksa.

 

Faena Forum je dizajniran kao serija velikih fleksibilnih prostora koji mogu da prime razne događaje: od privremenih kulinarskih, preko tradicionalnih umjetničkih pa sve do akustički optimalnih i inovativnih kulturnih programa. Zgradu čine dva volumena (klasični cilindar i kocka) slične veličine koji se mogu kombinovati ili podijeliti da podrže bilo koju vrstu produkcije, od projekata i narudžbi do performansa, izložbi i događaja.

Spoljašnji trg duž avenije ima veliku konzolu i reflektujući bazen koji posjetioce dočekuje već na samom ulazu. Konzola je podržana konstruktivnom fasadom od betona izlivenog u vidu niza lukova i krivina lančane mreže. Strukturalna fasada od 350 različitih prozora takođe omogućava postojanje velikih slobodnih prostora na glavnim nivoima zgrade.

Amfiteatar u predvorju ima roze mermerne podove i tehničke mogućnosti za surround projekcije. Sala za montažu na gornjem spratu ima visoku kupolu sa centralnim zastakljenim dijelom i prozorom od poda do plafona koji se takođe može koristiti za učitavanje velikih umjetničkih dijela. Šetalište koje se uzdiže uz unutrašnji zid Foruma od nivoa ulice do vrha kupole pruža posjetiocima niz različitih perspektiva kao i dodatna mjesta za sjedenje.

Pored očuvanja originalnih detalja fasade zgrade i ulaza u predvorje, arhitekte i dizajneri su u projekat ubacili intimno centralno dvorište ujedinjeno panelom za privatnost i terasom u penthausu sa pogledom na Atlantski okean. Bazar će obezbjediti kurirani maloprodajni prostor i prostor za događaje u prizemlju u gornjim nivoima.

I na kraju, Faena Park – najsavremenija parking struktura sa kapacitetom za 81 automobil, kao i maloprodajni prostori na ulici i najvišem nivou. Ova struktura ima mehanički sistem sa parking liftovima koji slažu dva automobila po prostoru radi maksimalne efikasnosti. Montažna betonska fasada ima perforacije pod uglom koje omogućavaju ventilaciju i kontrolisan pogled, kao i suptilnost koja odražava boju automobila parkiranih unutar zgrade.