Prointer Sarajevo u akciji za zdravlje: “Race for the cure” je više od trke

Mobilni mamografi, besplatni pregledi, psihološko savjetovanje, radionice – sve su to ženama koje boluju od karcinoma dojke obezbijedili humanitarci koji su juče širom Bosne i Hercegovine trčali za ozdravljenje.

Registracijom brojnih trkača u čak 200 timova, učesnici “Race fot the cure”, najvećeg sportskog događaja posvećenog zdravlju žena, sakupili su 85.000 KM zahvaljujući kojima će žene iz ruralnih područja lakše i brže stići do pregleda koji im može spasti život.

Trka koja je u vremenu prije pandemije u Sarajevu okupila 20.000 učesnika, juče je, zbog epidemioloških mjera, bila nešto drugačija, ali je, kako kažu organizatori, poruka o humanosti ostala ista.

Upravo ta poruka bila je glavni motiv da srebrni sponzor ove velike, evropske manifestacije, bude i kompanija Prointer ITSS Sarajevo. Doprinos su dali i svojim timom trkača.

“Čast je i zadovoljstvo biti dio manifestacije koju poznaje cijela Evropa i čiji je cilj toliko human. Svjesni smo koliko žena u BiH ne odlazi na preglede i teško stiže do ljekara i zato je pomoć koju im humanitarci sa ove trke šalju zaista velika. Kao društveno-odgovorna kompanija, uvijek smo bili podrška važnim događajima koji promovišu zdravlje, sport, kulturu i tako će i ostati”, kaže Bojana Omerović, direktorica Prointera Sarajevo.

Trčeći na Trebeviću, Prointerov tim promovisao je i aplikaciju GO FAR Fondacije „Koračaj za humanost“. U pitanju je besplatna aplikacija pomoću koje ova humanitarna organizacija nastala u sastavu Infinity International Group „kupuje“ svaki pređeni korak, da bi prikupljena sredstva donirala za pomoć javnim kuhinjama, djeci i mladim talentima.

Prointerovi trkači sa Trebevića priznaju da su bili pozitivno iznenađeni brojem mladih koji su već instalirali aplikaciju, što svjedoči o tome da svaka aktivnost na doborobit društvene zajednice uvijek ima pozitivan odjek.

Odjek sa jučerašnje trke svakako će stići do čak 1.400 žena u Bosni i Hercegovini sa novootkrivenim karcinomom dojke, čija borba tek počinje. Ljekari priznaju da se ta borba dobija snagom, voljom i upornošću, ali i podrškom kakvoj su juče svjedočili.

(PR)