Mini kućna vinoteka: Kako da pravilno čuvate i odlažete vino u kući

mini kucna vinoteka

Za vino važi pravilo: najbolje čuvajte, u ostatku uživajte. Ako ste ljubitelj dobre kapljice, onda vam čuvanje vina nije nepoznato, a kako biste spojili dvije lijepe stvari, predlažemo da svoja dragocjena vina učinite atraktivnim ukrasom prostora.

Malo je vinoljubaca koji imaju vlastiti podrum za čuvanje vina, što ne znači da ne mogu imati kolekciju za pokazivanje, a mi ćemo vam sa nekoliko prijedloga pokušati dati ideju za mini kućnu vinoteku koja bi pristajala vašem prostoru, ali i savjete kako da pravilno čuvate i odlažete vino u kući.

Kako da pravilno čuvate vino

Za početak, evo nekoliko osnovnih pravila za čuvanje vina. Vrlo često se postavlja pitanje kako se vino čuva, položeno ili uspravno.

kako pravilno cuvati vino u kuci

Nećete pogriješiti i slijedite već dugo priznatu mudrost da boce treba da se čuvaju u vodoravnom položaju, tako da se čepovi ne osuše i ne počnu da propuštaju vazduh. Šampanjcu je dobro i u uspravnom položaju zbog pritiska u boci. Vino sa sintetičkim čepom nemojte da stavljate u ležeći položaj.

Posljednjih godina vrijedi trend da se izrađuju police za vina u kojima se boce smještaju pod uglom kako bi zatvarač bio istovremeno izložen i vazduhu i vinu, jer vrhunska vina zahtijevaju položaj kojim se omogućava kvašenje plutenog čepa.

Kako bi vino očuvalo svoj identitet, ne smije biti izloženo Sunčevoj svjetlosti, direktnom unutrašnjem osvjetljenju, niti izvorima toplote. Vrhunska skupocjena vina se najčešće čuvaju u zastakljenim regalima.

Regali i komode za vino

komode i regali za vino

Ukoliko imate prostora u domu, najbolje je postaviti vinske regale koji se lako prilagođavaju u prostoru. Najčešće se prave od drveta, a mogu biti različitih stilova, od tradicionalnih do moderno minimalističkih.

Zgodan detalj koji većina regala ima su dodaci na koje se vješaju vinske čaše.

Modularne police za vino

modularne police za vino

Modularni regali za vino su pogodni za kolekcionare vina čiji se broj vinskih boca povećava. Ovi modularni regali se mogu praviti od drveta ili metala i uklapaju se i u tradicionalnim i u modernim enterijerima.

Zidne police za vino

Zidni nosači boca su praktični za manje prostorije jer smještanjem na slobodnom zidu neće smetati nikome. Ovdje je prisutna i najveća kreativnost kada je riječ o izradi polica.

police za vino

Fenomenalno izgledaju u prostoru bilo da su manje, veće, od drveta, inoksa, žice, stakla, pravougane ili asimetrične…

Stoni držači  za vino

stoni drzac za vino

Ovo je izbor za one koji žele da obogate trpezarijski sto. Dobra strana je što stone držače za vino možete lako premještati, koristiti kad su vam potrebne i jednostavno skloniti kada nisu potrebne.

Mana im je što na njih možete staviti najčešće jednu ili dvije boce.

Police za vino na plafonu

Kada ne znate šta ćete s prostorom, a neophodno vam je da smjestite vinske boce, spojite lijepo i korisno i policu za vino okačite o plafon.

Picture 246

Tako je možete smjestiti gdje god vam odgovara u prostoru, iznad radne ploče u kuhinji ili iznad komode u trpezariji. Najpraktičnije su one od žičanih materijala, mogu imati i dio za čuvanje vinskih čaša.

Podne police

Police za vino smještene na podu su, takođe, dobra opcija ako ne želite nešto statično. Dobro su rješenje jer mogu biti veće i samim tim primiti više boca. Najčešće viđamo podne police minimalističkog dizajna izrađene od drvene podloge i žičanih polica.

podne police za vino

Ako želite nešto drugačije, napravite policu neobičnog oblika, materijala ili boje. Bitno je samo da boce mogu sigurno stajati u vodoravnom položaju.

Vinski frižideri

Za sve koji imaju dovoljno prostora u stanu i posjeduju zavidnu kolekciju istih, rješenje za smještanje boca su vinski frižideri, kojima je potreban moderno uređen dom.

vinski frizider za kucu

Glomazniji su i zahtijevaju više prostora, ali za prave ljubitelje vina oni su pravi izbor, jer je u njima stalno ujednačena temperatura. Ipak, neće izgledati isuviše formalno, jer danas postoji bogata paleta zanimljivo dizajniranih rješenja koja se savršeno uklapaju u intimu doma.