Pješački most pravi primjer hibridne arhitekture

Impresivni pješački most Juandang (Yuandang) predstavlja savršen spoj provincije Đangsu i Šangaja. Dugačak je nevjerovatnih 586 metara i savršen je primjer dobro projektovane i osmišljene hibridne strukture koja uključuje pejzaž, infrastrukturu i arhitekturu.

 

 

Figura mosta podsjeća na traku i odjekuje talasanje vode na jezeru Juandang ispod. Drveće i žbunje su ugrađeni u most, dajući izgled plutajućeg vrta koji povezuje dvije obale. Šest metara široka paluba mosta podjeljena je na tri trake: biciklističku stazu, vegetacionu traku i stazu za šetnju.

Vijugasti most takođe ima tri proširena dijela za odmor i uživanje u pogledu na jezero. Uzimajući inspiraciju iz lokalnih skulpturalnih tradicija, paviljon mosta istražuje savremeno matematičko modeliranje kako bi stvorio porozni zid koji je istovremeno i skulptura i igralište.

Na središnjoj tački mosta nalazi se velika nadstrešnica od kovanog metala. Podržana tankim čeličnim stubovima ova struktura savršeno pokriva prostor paviljona. Ovde su sjedišta i “igralište za paviljon” ugrađeni u skulpturalni tunel od bjelih perforiranih metalnih limova.

Trake osvjetljenja na podnožju prolaza mosta stvaraju blistav efekat na jezeru noću, upotpunjen svjetlima u podnožju mjesta za sejdenje, duž naslona. Osvetljenje takođe stvara senke i refleksije na igralištu paviljona.

Zbog svega navedenog, lako je izvući zaključak da je ovaj most dinamičan ansambl koji na najlepši (ali i najefikasniji način) integriše ekologiju, transport, pejzaž i kulturu.