Penthaus od sirovog betona kreiran unutar bivšeg atinskog skladišta

Sirovi betonski zidovi služe kao pozadina za vintage namještaj u ovom iznajmljivom prostoru i apartmanu za goste koji su Studio Andrew Trotter , Gavalas Ioannidou Architecture i Eva Papadaki stvorili u okviru preuređene industrijske zgrade iz 1970-ih u Atini , Grčka.

Skladište na šest spratova , sada nazvano 10AM Lofts , ima višenamjenski prostor za događaje koji se prostire u podrumu i prizemlju, gdje se može organizovati bilo šta, od izložbi i večera do fotografisanja.

Penthaus, koji se proteže na gornja dva sprata, može se koristiti kao dio ovih događaja ili rezervisan za privatna okupljanja i dugoročne rezidencije. Oba prostora dizajnirao je studio Andrew Trotter iz Barselone sa lokalnim studijom Gavalas Ioannidou Architecture i Evom Papadaki, dok su brojni drugi dizajneri dali svoj lični pečat u četiri potkrovlja koja se prostiru na dva preostala sprata.

 

Salva Lopez

Da bi se napravio prostor za događaje, dva najniža sprata su skinuta sa svojih sirovih betonskih školjki. Kako bi osvijetlio prizemlje, studio je umetnuo nekoliko novih prozora i cijeli zid prozirnim staklenim ciglama i ofarbao površine u bijelo. Bijela boja je također korištena za završnu obradu balustrade ispred radne sobe na nivou mezanina, kojoj se može pristupiti preko niza spiralnih betonskih stepenica.

 

Salva Lopez

Gosti se moraju spustiti uvijenim stepeništem od Corten čelika da bi došli do podruma, koji ima izrazito raspoloženiji ambijent. Osim rasvjete koju pruža šačica visećih lampi, svjetlost može prodrijeti u prostor samo iz uskih otvora koji su ostali na stropu. Vintage namještaj je štedljivo raspoređen kako bi ublažio grubi industrijski izgled prostora.

 

Salva Lopez

Penthaus, koji se nalazi na petom i šestom spratu zgrade, ima površine obrađene krečnim malterom i bojom, a ne betonom, kako bi se stvorio ono što studio opisuje kao “osećaj grubog luksuza”. Na petom spratu se nalazi udoban dnevni boravak, opremljen bujnom bež sofom i foteljom, kao i komodom na vrhu sa nekoliko antiknih vaza i mermernom bistom.

 

Salva Lopez

 

Salva Lopez

Teške platnene zavjese boje pijeska donose osjećaj topline prirodnoj svjetlosti koja se probija kroz prozore. U blizini se nalazi kuhinja, usredsređena na drveni trpezarijski sto i set pletenih Dordogne stolica Charlotte Perriand. Na ovom nivou penthousea nalazi se i radna soba i kupatilo sa ogromnom kadom od blokova .U prekrasnom pogledu na grad možete uživati ​​i iz glavne spavaće sobe na šestom spratu, koji je prekriven staklenim zidovima.

 

Salva Lopez

 

Raspoloženi interijeri ovog mjesta su u potpunoj suprotnosti s Villa Cardo, svijetlo bijelom kućom za odmor koju je Studio Andrew Trotter završio 2019. godine. Smještena u masliniku u Pulji , Italija, rezidencija sa četiri spavaće sobe dizajnirana je tako da podsjeća na tradicionalna kubična naselja u regiji.

DEZEEN