Partenon od 100.000 zabranjenih knjiga

Njemački grad Kessel postao je dom jedne od najimpresivnijih umjetničkih instalacija koje smo vidjeli u posljednje vrijeme – masivne strukture pod nazivom “Partenon knjiga” izrađene od 100.000 primjeraka zabranjenih knjiga.

Impresivna replika grčkog hrama u punoj veličini djelo je argentinske umjetnice Marte Minujín (74) na temu političke represije i predstavlja odgovor na sve vidove cenzure.

Minujín se oslonila na pomoć studenata sa Univerziteta Kassel koji su zajedno identifikovali preko 170 naslova koji su bili ili su još uvijek zabranjeni u različitim zemljama širom svijeta, a koristili su donirane kopije kako bi izradili hram. Knjige su poredali oko čeličnih okvira i omotali plastičnom folijom kako bi ih zadržali na mjestu.

Da bi bilo simboličnije, Partenon od knjiga izgrađen je na istom istorijskom mjestu na kojem su nacisti 1933. godine spalili oko 2.000 knjiga u sklopu svoje kampanje cenzure.

Struktura od knjiga postala je glavna atrakcija umjetničkog festivala Documenta 14 a nakon njegovog zatvaranja, knjige će biti podijeljene javnosti.

partenon od knjiga 4 partenon od knjiga 3partenon od knjiga 6partenon od knjiga 5 partenon od knjiga 2