Greške koje radite prilikom usisavanja

Usisavanje i nije neka mudrost, ali postoje neke stvari koje i pri tako jednostavnim radnjama radimo pogrešno pa  tako bez razloga komplikujemo život.

Pogledajte hoćete li se prepoznati u ovim greškama koje ljudi čine dok usisavaju.

Čekanje dok se usisavač potpuno ne napuni

Proizvođači usisavača savjetuju pražnjenje usisavača kad je vrećica ili spremnik, puna oko tri četvrtine. Ako usisavate s punom vrećicom, zaista trošite vrijeme uzalud jer će efekat usisavanja biti gotovo zanemariv.

Takođe, ako namjeravate više puta koristiti vrećicu namijenjenu za jednokratno korištenje, znajte da će efekat usisavanja biti i do 50 posto manji.

Usisavanje s nečistim filterom

U uputama koja ste dobili uz svoj usisavač piše i koliko često morate čistiti filter. Ako je filter prekriven slojem nečistoća, prašine i grinja, one se prilikom svakog paljenja usisavača vraćaju u vazduh.

Filter se ne čisti tako često kao što se mijenja vrećica ili čisti spremnik.

Korištenje pogrešnih nastavaka ili samo jednog

Nastavci koje ste dobili s usisavačem imaju svoje funkcije koje izvršavaju savršeno. Naravno, treba ih i koristiti. Nije preporučivo istim nastavkom usisavati sve.

Postoje nastavci za zavjese, za uglove, plafone, nastavci s rotirajućim četkama, nastavci za tapacirane predmete… Koristite ih kako je predviđeno i rezultati usisavanja bit će iznenađujuće bolji nego prije.

Agresivno uvlačenje kabla

Završili ste s usisavanjem i nogom stišćete dugme, a kabal se uvlači brzinom munje. Ne samo da možete oštetiti kabl, nego kraj kabla može udariti u uređaj i oštetiti ga. Uvijek rukom pridržavajte kabl dok ga uvlačite.

usisavanje

Ostavljanje dlaka na rotirajućoj četki

Četka koja se ne okreće, ne čisti, a četka koja je puna dugih dlaka se ne okreće. Osim što ne čisti, četka puna dlaka može i pregoriti motor ako se dugo “muči”. Očistite kosu i druge zapetljane trake s četke poslije svakog usisavanja.

Usisavanje samo u jednom pravcu

Ako usisavate povlačeći samo u jednom pravcu, ne odstranjujete ni približno sve nečistoće i prašinu. Tepih se usisava u smjeru istok-zapad i sjever-jug, što je jedina garancija da ćete temeljno odstraniti nečistoće.

Prebrzo usisavanje

Brzinsko usisavanje prije dolaska gostiju je prihvatljivo, ali ako svaki put jurite s usisavačem po kući, ne usisavate dobro. Naime, usisavač je uređaj s motorom i potrebno mu je vrijeme da usisa određenu količinu nečistoća.

Zanemarivanje zidova

Barem jednom mjesečno trebalo bi da usisate i plafone, zidove te uglove među njima. Za to je potrebno staviti poseban nastavak koji neće grebati po zidu i oštećivati ga, ali će dobro skupljati prašinu i paučinu.

Čekanje da tepih izgleda prljavo

Nemojte čekati do trenutka kad već vidite prašinu i nečistoće da biste usisali. Najveći dio nečistoća gomila se u donjim slojevima vlakana koje ne vidimo. Napravite određeni raspored usisavanja i držite ga se. Dva puta sedmično je minimalno.

Brisanje prašine nakon usisavanja

Iako je možda ne vidite ili mislite da sva prašina s polica ulazi u krpu, nije tako. Vaše čiste podove i tepihe odmah će prekriti sloj prašine. Obrišite prašinu i uredite sve površine prije usisavanja.