Ovako ćete najlakše očistiti mašinu za veš

Mašina za veš lupa, ne cijedi kako treba, ostavlja tragove praška na garderobi? Vrijeme je da je očistite. Nije vam potrebno puno truda i vremena, samo malo vještine. Ukoliko češće perete na nižim temperaturama, mašinu treba čistiti nekoliko puta godišnje.

Mašina za veš se korištenjem prlja. Za održavanje higijene perite veš na višim temperaturama. A kada odlučite da očistite bubanj, upotrijebite sodu za pranje. Spužvom oribajte unutrašnjost, pustite je da jednom iscentrifugira prazna. Kasnije prilikom pranja veša stavite malo praha uz prašak. I stvari će biti čistije.

Za skidanje kamenca koristite natrijkarbonat, otopite 300 do 400 grama u ključaloj vodi. Prije nego sipate ovaj rastvor u mašinu, u nju sipajte četiri litra vode. Uključite program pranja na 95 stepeni, bez pretpranja. Što je duži program i što je viša temperatura efekat će biti bolji. Postoji mogućnost da će voda u bubnju pjeniti. Soda će otopiti sve masnoće i druge nataložene stvari. Neka program odradi do kraja sa svim ispiranjima i centrifugiranjima. Kada završi, očistite filter. Zatim ponovite postupak pranja, ali ovog puta sa litrom alkoholnog sirćeta koje ćete sipati u dozer za prašak.

Dozer bi trebalo da perete svaki put kada mašina završi program. Izvucite je i dobro očistite sirćetom, a zatim isperite vodom. To je mjesto na kome se najlakše stvara buđ, a bez poteškoća može da uprlja i garderobu. Možete je i s vremena na vrijeme četkati starom četkicom za zube. I gumu na vratima treba da održavate – svaka tri mjeseca premažite je glicerinom, a poslije svakog pranja, obavezno je obrišite.

Izvor – oslobodjenje.ba