Ovako će izgledati prvi evropski restoran pod morem

Kompanija Snøhetta je predstavila planove za prvi evropski podvodni restoran, koji će dati sasvim novo značenje izrazu “spektakularan pogled”.

Podvodni restoran “Under”, što znači čudo na norveškom, je planiran uz obalu u norveškom selu Båly na pet metara ispod površine vode, a osim restorana služiće i kao istraživački centar za morski život.

Napredna tehnologija pumpe za grijanje koja se ugrađuje u termalnu masu morskog dna održavaće ugodne temperature unutrašnjosti restorana tokom cijele godine.

restoran ispod mora

Restoran će biti smješten u monolitnu betonsku školjku koja izgleda kao da je na pola potonula u more, gdje će postati vještački greben za pročišćavanje vode, kako se zajednica mekušaca bude nastanjivala na gruboj betonskoj površini.

Betonski zidovi debljine jednog metra će zaštititi strukturu od pritiska u moru, a panoramski akrilni prozori dimenzija 11 sa 4 metra pružaće pogled na morsko dno i divlju faunu.

restoran pod morem

Gosti restorana kapaciteta 80 do 100 mjesta moći će uživati u domaćim plodovima mora koje će pripremati danski kuvar Nicolai Ellitsgaard Pedersen, kao i edukovati zahvaljujući informativnim pločama postavljenim uz stazu do ulaza u restoran.

restoran ispod vodeSnøhetta-2-889x553

“Kroz svoju arhitekturu, meni i misiju informisanja javnosti o biodiverzitetu mora, “Under” će pružiti podvodni doživljaj koji inspiriše osjećaj strahopoštovanja i užitka, aktivirajući sva čula – fizička i intelektualna”, kažu iz kompanije Snøhetta.

podvodni restoran norveska