Ruralno-urbani razvoj: Bašte na krovovima kuća u kineskom selu

Na krovovima kuća u kineskoj pokrajini Sichuan uzgajaju se usjevi, što je dio plana za urbano-ruralni razvoj osmišljen kao moguće rješenje za mjesta pogođena prirodnim katastrofama.

Selo Jintai je jedno od područja koja su bila najviše pogođena potresom u Wenchuanu 2008. godine a takođe je stradalo od poplava i klizišta u 2011. godini, što je uništilo mnoge obnovljene domove.

uzgoj na krovu

Uz podršku lokalne samouprave i nevladinih organizacija osmišljeno je arhitektonsko rješenje koje pruža odgovarajući smještaj za ljude koji su se odjednom našli bez krova nad glavom nakon takvih destruktivnih događaja.

Neprofitno istraživanje i dizajn studio kojeg vode John Lin i Joshua Bolchover sa sjedištem na Univerzitetu u Hong Kongu doveli su do društveno i ekološki održivog prijedloga koji se bavi jedinstvenim potrebama različitih korisnika.

urbano ruralni razvoj kina 2

“Dizajn strategija pruža četiri različite vrste kuća, različitih veličina, funkcija i krovova. One pokazuju novu upotrebu lokalnih materijala, zelenih krovova, tehnologiju bioplina i smještaja za svinje i piliće”, objasnili su arhitekti.

Projekat obuhvata 22 kuće, kao i centar zajednice sa vlastitom baštom na krovu. Kuće su priljubljene jedna uz drugu kako bi se povećao raspoloživi prostor i stvorio sličan osjećaj kao kod nekih gradskih četvrti, što oslikava urbano življenje u ruralnom kontekstu.

jintai selo

Podsticanje samoodrživosti bila je ključna briga za arhitekte koji su planirali kuće za smještaj porodičnih radionica na otvorenim prizemnim etažama i prostor za uzgoj hrane na krovovima.

Različite konfiguracije rezultiraju različitim krovnim oblicima, a na svakom postoje mini terase u koje se može saditi.

jintai selo kina

Sa desecima hiljada novih planiranih sela u Kini, danas je izazov planiranje sela kao autentičnog mjesta gdje se prostorna organizacija i fizički izraz dobijaju direktno iz njenog odnosa prema prirodnom okruženju.

John Lin i Joshua Bolchover uspostavili su “Rural Urban Framework” 2005. godine kako bi pomogli dobrotvornim i nevladinim organizacijama da poboljšaju život ljudi koji žive u ruralnim zajednicama, nakon što je kineska vlada objavila plan za urbanizaciju polovine od 700 miliona ruralnih stanovnika do 2030. godine.

basta na krovu ruralni razvoj

krov usjevi

dezeen.com