Ovako će izgledati novo sjedište Google-a u Londonu

Dvije godine nakon što su Bjarke Ingels i Thomas Heatherwick pozvani da dizajniraju novi kampus u Londonu, Google je podnio zahtjev za izgradnju zgrade s vrtom, bazenom i stazom za trčanje na krovu. Biće to jedna od tri zgrade koje će formirati kampus za do 7.000 zaposlenika Googlea.

Planirano je da zgrada bude završena 2018. godine, a biće to prva potpuno izgrađena Googleova građevina izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Nalaziće se na zemljištu površine 9.700 kvadratnih metara, a imaće teretane, wellnes centar, sobu za masažu, bazen, četiri kafića i vrt na krovu u kojem će se uzgajati sve – od jagoda do kadulje. Prostori će biti povezani velikim “dijagonalnim stepeništem” koje se proteže od prvog sprata pa sve do krova.

“Ovo područje je fascinantan sudar raznih tipova zgrada i prostora. Zaista volim ovu mješavinu masivnih željezničkih stanica, cesta, kanala i druge infrastrukture. Pod uticajem tog okruženja je i nova zgrada kompanije Google”, rekao je dizajner zgrade Thomas Heatherwick.

U cilju poboljšanja održivosti građevinski planovi pokazuju prostor za 686 bicikala i samo četiri mjesta za parkiranje automobila, kao i solarne ploče na krovu koje će stvoriti kombinovamu godišnju proizvodnju od 200 MWh.

“Naše kancelarije i objekti igraju ključnu ulogu u oblikovanju kulture kompanije Google, što je jedan od razloga zbog kojih smo poznati po tome što smo među najboljima za rad u industriji”, rekao je Joe Borrett, direktor nekretnina i građevina.

google london google london google sjedište google london sjediste googlelondon sjediste google google sjediste google u londonu

klix.ba