Savršena jednostavnost prirode

Kada se temperature kreću oko tridesetog podioka na Celzijusovoj skali, niko ne želi pod nogama vunu ili poliester. Ipak, mnogi ne žele dom bez tepiha ili podnih prostirki, te je potrebno naći ravnotežu između funkcionalnosti i udobnosti. Podne prostirke koje su idealne za korištenje tokom toplih dana, ali i hladnijih, su tepisi i prostirke od jute.

Pored toga što su idealne za toplo vrijeme, one su i proizvod kojem su naklonjeni ekološki nastrojeni ljudi, ali i ljubitelji jednostavno uređenog prostora.

Odlike podnih prostirki od jute

Juta se dobija iz jutovca, biljke koja raste u vlažnim i toplim predjelima kao što je sjeverozapad Indije. Prije otpremanja u proizvodne pogone snopovi jute se namaču u vodi, a nakon guljenja kore sa stabljike namakanje se nastavlja u vodi obogaćenoj mineralnim uljima.

Nekada korištena samo kao podloga ili naličje podnih prostirki, danas se juta sve više koristi za proizvodnju tepiha koji se odlikuju dugotrajnošću, toplinom i stilom.

Crochet_Natural_Jute_Rug_2_1024x1024

Tepisi od jute su izuzetno čvrsti i izdržljivi, a istovremeno ugodni i mekani na dodir. Ono što ih čini posebno privlačnim u današnjem vremenu ekonomske krize jeste pristupačna cijena.

Zahvaljujući čvrstoći vlakana, tepisi od jute su pogodni za prostorije kroz koje se dosta prolazi, kao što su dnevni boravak ili radna soba. S obzirom na to da se radi o “zelenom” materijalu i da prostirke od jute ne izazivaju nikakve alergijske probleme, preporučljive su i za spavaću i dječju sobu.Tepisi i prostirke od jute ne podnose vlagu, te treba izbjegavati njihovo postavljanje u kupatilo, hodnik ili na terasu.

Boje i dizajn

Kao i kod drugih materijala, kvalitet prostirki i tepiha od jute varira od dobrih do onih lošijih. Kvalitetnu vrstu ćete prepoznati po svilenkastom odsjaju, mekoći i bojama koje se kreću od svijetložute, srebrnosive do sivozelenkaste. Lošije vrste nemaju sjaja i dolaze u sivoj i smeđkastoj boji.

2594409_12_Feb

Različite boje tepiha od prirodnog vlakna se, osim na standardan način, mogu dobiti različitim nijansama pletenja. Vlakna jute se mogu i bojiti pa onda tkati i to na različite načine. Kao rezultat imamo raznobojne tepihe s jedinstvenim uzorcima za svačiji ukus. Prostirke od jute u boji donose poseban šarm u prostoriju gdje su smještene, dok one u prirodnim bojama, svjetlijim ili tamnijim, donose smirenu eleganciju u svaki dom. Odlično se uklapaju u većinu stilova, od country stilova preko boho, eklektičnog stila do savremenog minimalističkog.

Juta je kao materijal za izradu tepiha i drugih podnih prostirki savršena alternativa sintetičkim materijalima. Baš kao i bambus, jutovac je vrlo lako uzgajati s obzirom na to da se radi o biljci koja je obnovljiva i samoodrživa, dok su proizvodi od jute biorazgradivi i moguće ih je reciklirati.

Ako ih pravilno održavate, trajaće vječno

Tepisi i prostirke od jute su vrlo jednostavni za održavanje. Napravljeni od kvalitetnih vlakana, delikatni i mekani, ipak su iznenađujuće izdržljivi. Tkani ručno ili mehanički, izdržaće veliki promet, kućne ljubimce i različite mrlje.
Najbolje ih je usisavati redovno, jednom do dva puta sedmično, s obje strane. S obzirom na to da ne podnose vlagu, ne smiju se usisavati usisivačima koji rade na principu ispuštanja pjene ili pare.

Tečnost koja dospije na tepih treba odmah pokupiti spužvicom i osušiti fenom da se smanji oštećenje vlakana na tom dijelu tepiha.

Ako na tepih dospije mrlja, najbolje ju je odmah tretirati blagim deterdžentom i mlakom vodom, te odmah po uklanjanju mrlje osušiti mokro mjesto.

Nakon čišćenja cijelog tepiha sapunicom, okačite ga na neku šipku, preko nekoliko stolica ili na sličan način i držite ga tako dok se sasvim ne osuši. Tek onda ga možete vratiti na pod.

natural-fibre-rugs-scandinavian-living-room