Ova skulpturalna kuća liči na zmiju koja se sklupčala ispod kamena

Ova neobična zgrada se savršeno uklapa u netaknuti pejzaž, zahvaljujući pažljivom planiranju i dizajnu koji je uzeo u obzir oblik drveća i formacije stijena na lokaciji. Spirala kuće se proteže oko drveća i stijena, formirajući vijugave zidove i originalan krov – elemente koji na taj način definišu različite životne prostore.

 

Spiralni dom je djelimično ugrađen u strmo i stjenovito mjesto koje je ranije bilo korišćeno kao prostor za otpad i smatrano neprikladnim za izgradnju doma. Međutim, zauzevši drugačiji pogled, klijent je u saradnji sa arhitektonskim studiom riješio da to neugledno mjesto transformiše u porodičan dom izgrađen na izazovnoj lokaciji.

Kompletan dizajn i dimenzije kuće su u potpunosti izvedeni iz položaja drveća i formacije stena na lokaciji. Kuća je opisana kao dio „kamuflažne arhitekture“, što znači da je namjenjena da se stopi sa pejzažom, a ne da dominira njime. Svjesni činjenice da će biti prvi koji će izgraditi kuću u ovom netaknutom području, željeli su da zgradu sakriju, odnosno da se ona spoji sa okolnim pejzažom što je više moguće.

Dom karakterišu vijugavi zidovi i krov koji se vrti oko drveća i stijena na lokaciji i pomaže da se definišu različiti životni prostori. Ovi elementi imaju za cilj da dočaraju oblik vrtloga, tačnije zmije koja se udobno sklupčala i ostala da leži ispod kamena. Iako spirale izgledaju nasumično i haotično, svaka od njih je pažljivo planirana i dizajnirana na licu mjesta uzimajući u obzir različite faktore. Spiralni elementi kuće su djelimično izgrađeni od 4.000 plastičnih boca napunjenih betonom, koje su postavljene oko drveća na lokaciji i prekrivene zemljom.

Proizvođači zidova napunili su boce betonom, a zatim ih pokrili “tehnikom izlivenih krhotina”, vrste mokre konstrukcije koja pruža izgled sličan nabijenoj zemlji. Unutar kuće nalazi se veliki dnevni prostor otvorenog plana koji uključuje kuhinju i okružen je sa dvije spavaće sobe. Unutrašnje završne obrade su “minimalističke” i imaju za cilj da ponude kontrast neobičnom i dinamičnom obliku kuće. Izvanredni detalji enterijera uključuju podove koji su napravljeni od obnovljenog drveta i upotpunjeni drvenim i tkanim namještajem.

U međuvremenu, neki spiralni zidni elementi se udvostručuju kao upotrebljivi namještaj kao što su ormarići i sjedišta. Na ovaj način, neobična kuća u obliku sklupčane zmije uspjeva da ostane nevjerovatno udobna i fantastično usklađena sa okolinom.

MOJ ENTERIJER