Organska posteljina

Okretanje organski uzgojenoj hrani i proizvodima od organskih materijala odavno je prisutno u svijesti ljudi. Kod nekih zbog zdravlja i očuvanja životne sredine, a kod drugih zbog trenda.

Proizvodnja organskih proizvoda raste u svim segmentima, pa tako i u oblasti stvari za kuću. Većina poznatih dizajnera i proizvođača posteljina i tekstila za dom je uvela kolekcije organskih proizvoda koje svi mahom preporučuju.

Ako se niste zadubljivali u detaljnije proučavanje organskih proizvoda, te vam se oni od standardnih razlikuju samo po višoj cijeni, tu je mali vodič koji će vam pomoći da odlučite vrijedi li investirati u proizvode poput organske posteljine. I zapamtite, u krevetu provedemo trećinu života.

Šta je organski pamuk

Organski pamuk sirovina je uzgojena bez upotrebe umjetnih gnojiva, štetnih pesticida i hemikalija i uzgojen na zemljištu koje nije tretirano citološkim otrovima najmanje tri godine.

Pamuk se tretira posebnim gnojivom, a korov se odstranjuje isključivo ručno. Prerada je odvojena od ostale proizvodnje pa su vlakna obrađena isključivo organskim materijama.

Organski pamuk je zdraviji, mekši, prozračniji, nježniji za kožu i ima hipoalergijsko svojstvo. Stoga, posteljina od organskog pamuka je pravi ekološki ili tzv. eco-friendly proizvod, što znači da doprinosi očuvanju okoline, a uz to je sigurna za upotrebu i nema štetno djelovanje na ljude.

Zašto izabrati proizvode od organskog pamuka

Koža je organ koji u većoj ili manjoj mjeri apsorbuje sve što se na njoj nalazi, pa tako i hemikalije, koje se koriste u tradicionalnoj izradi tekstila.

Prema podacima “Greenpeacea”, u svijetu se upotrebljava oko 1,8 milijardi kilograma pesticida godišnje, a rijetko ko se zapita gdje taj otrov završi. Sredstva protiv štetočina najčešće se odlažu na divlja odlagališta smeća, koja se uglavnom nalaze u blizini izvora, zato je i to jedan od razloga zbog kojeg se smatraju glavnim zagađivačem.

Većina pesticida ostaje aktivna mjesecima, godinama, pa čak i decenijama, a čine ekosistemu više štete nego koristi, ugrožavajući i ubijajući mnoge žive vrste: insekte, ribe, ptice… Pesticidi izuzetno štetno djeluju i na tlo, iscrpljujući ga i čineći ga neupotrebljivim nakon određenog vremena.

Kako znati da je pamuk zaista organskog porijekla

GOTS sertifikat predstavlja globalne standarde za obradu tekstila izrađenog od organskih vlakana. Podrazumijeva visoke ekološke kriterijume tokom čitavog procesa proizvodnje organskog tekstila, od berbe sirovina do društveno odgovornog poslovanja, a sve to s ciljem da potrošaču osigura garanciju kvaliteta.