Život u pokretu

Mnogima se čini suluda ideja da umjesto standardne kuće ili stana imaju minijaturni stambeni prostor na točkovima. Ali zamislite – sada ste na planini, kada vam dosadi na moru, i živite u udobnosti svoga doma, ne plaćate struju, vodu, kanalizaciju ni bilo koje druge režije i nisu vam potrebne nikakve dozvole.

Na Zapadu postoji čitava kultura življenja u mobilnim kućicama, koje se mogu zakačiti za vozilo i pomjerati, ali i kućama koje se mogu po potrebi rastavljati, pomjerati i ponovo sastavljati. Sve više su postale popularne i na našim prostorima, posebno u zemljama u okruženju, poput Hrvatske.

Brojni proizvođači mobilnih kuća svakodnevno predstavljaju nova, poboljšana dizajnerska rješenja enterijera, sistema prenosa i upotrebu savremenih tehnoloških rješenja.

U suštini, mobilne kućice imaju sve neophodne elemente koji postoje i u standardnim domovima. Površine kućica su iskorištena do posljednjeg milimetra, pa tako na iznenađujuće malom prostoru udobno mogu boraviti i višečlane porodice, zavisno od veličine kućice. Prikladne su za kampove, ali i kao samostalni objekti na različitim površinama.

Kućica od 17 m2

Kompanija specijalizovana za male kuće “Tumbleweed” ima različite modele mobilnih kuća, a među njima je i model “Cypress 18”. Radi se zapravo o bogato opremljenoj prikolici – odnosno kući na točkovima izrađenoj od drveta. U njenih 17 kvadratnih metara, pored kuhinje, kupatila i spavaće sobe, našao se i prostor za hobi.

cypress-20-slide-01_grande

Za sve one koje ne drži mjesto, ovo je ostvarenje snova! Prednji dio ove pokretne kućice uglavnom se koristi za smještanje dijela za sjedenje. Kuća je ukupne korisne površine 17 m2, podijeljenih na dva nivoa. Donji nivo je površine oko 12, a galerija dodatnih pet m2. Širina kuće je 2,3, a visine 4,4 metra. Sa trijema se ulazi u “veliku” prostoriju s tavanicom visine oko četiri metra. Ova glavna prostorija sadrži i prostor za ugradni ormar.

tx031 (1)

Kuhinja, koja je opremljena šporetom, sudoperom, radnim prostorom, maksimalno je iskorištena. U toaletu su tuš-kabina i WC šolja, a dupli krevet je smješten na galeriju iznad.

tiny-heirloom-2-3

Futuristički dizajn

Iako izgleda kao komad stijene, “Mehrzeller” je jedna inovativna i futuristička mobilna kućica, koja pruža i slobodu i ugodan život.

exterior_03

Oštri uglovi i multipanel ljuska zaslužni su za izgled “slomljenog prostora”, kako izvana, tako i u enterijeru. Opremljena je sofisticiranom elektronikom i različitim gadgetima kako bi osigurala veze s vanjskim svijetom. Neki bi možda u ovakvoj kućici samo putovali, a drugi bi mogli poželjeti i da žive u njoj.

mz_4

Dom je tamo gdje ga parkirate

Ovo je slogan firme “Tiny Heirloom” iz Oregona, koja proizvodi mobilne kućice po mjeri. Osim modernog dizajna enterijera, koji stilom najviše podsjeća na skandinavsku eklektiku, “Tiny Heirloom” u svojim mobilnim kućicama obezbjeđuje opremu visokog kvaliteta, poput granitnih radnih površina u kuhinji, drvenih podova, LED osvjetljenja, ozvučenja, sistema grijanja i hlađenja. Pored toga, svaka kućica ima ugrađen sistem za pranje i sušenje veša.
Ovakva kućica košta oko 65.000 dolara, a izgradnja po mjeri traje između 90 i 120 dana.

0496a64c_original