Koncept za mali stan

Živjeti sam u malom stanu nije jednostavno, a živjeti u paru u malom stanu pravi je izazov. Ali, uz pametna rješenja i poneki kompromis može se kreirati prostor koji mami na život u udobnoj garsonjeri poput ove.

Arhitekte studija “int2architecture” osmislile su koncept za mali stan sa mnoštvom pametnih ideja koje se uklapaju u moderni stil uređenja.

mali-stan

Ideja je bila podijeliti prostor u funkcionalne zone bez podizanja zidova i velikih i čvrstih pregrada. Tako su u jednoj prostoriji dobijeni dnevna soba s trpezarijskim stolom, kuhinja, zona za spavanje i rad, dok su odvojeni kupatilo, mini-vešeraj, a stan je dobio koji kvadrat više zatvaranjem balkona.

Dnevna soba je opremljena samo osnovnim namještajem bez većih ukrasa u sivoj, plavoj i boji drveta, koje dominiraju prostorom. Između kuhinje i dnevne sobe smješten je trpezarijski sto za dvije osobe. U kuhinji vlada minimalizam, a osvježena je geometrijskim plavo-sivim keramičkim pločicama i otvorenim policama.

kuhinja-mali-stan

Kuhinju i dnevnu sobu od zone za spavanje i rad dijele pregrade, koje su zapravo prostor za odlaganje. Tako je pregrada u kuhinji ujedno i mjesto za vertikalno kačenje posuda i vaza, a u dnevnoj sobi su dobro došle kao ormarići i ladice.

mali-stan-enterijer

Dio za spavanje i rad je izdignut iznad nivoa poda ostatka stana. Ovim potezom dobijena je vizuelna podjela prostora, ali i još dodatnog mjesta za odlaganje u podu.

mali-stan-primjer

Radni prostor se nalazi nasuprot kreveta, a sto je dupli kako se ne bi stvarala gužva sa dva stola.

radni-sto-mali-stan

Balkon je zatvoren kako bi se mogao koristiti kao prostor za doručkovanje, čitanje i odmor. Na balkonu, kao i u ostatku stana, korišteni su sistemi za vertikalno odlaganje kako bi se dobilo više mjesta, ali i kako bi ljepše izgledao.

mala-terasa-balkon