Odmaranje sa stilom

Garnitura za sjedenje, kauč i fotelje, su dominatni elementi dnevnog boravka. Zbog cjelokupnog efekta koji ostavljaju vrlo je bitno pažljivo i skladno izabrati dizajn, boju i materijal. Naravno, ne smijemo zaboraviti udobnost koja je zapravo najvažniji dio sistema zvanog garnitura za dnevni boravak.

U suštini, danas ne postoji kauč ili sofa koji bi se mogli nazvati démodé jer svaki komad ima svoj šarm koji možemo povezati sa stilom uređenja određenog perioda.

sofe-sajam

Međutim, vodeći svjetski proizvođači se zaista vrijedno trude da nam prodaju svoje proizvode, tako da svake godine predstavljaju nove linije obogaćene drugačijim ili unaprijeđenim dizajnom, materijalom, kombinacijom boja.

emanuel-ungaro1

Na nedavno završenom sajmu u Milanu “iSalone 2015”, kao jednoj od najvažnijih manifestacijom tog tipa na svjetskom nivou, proizvođači su se istinski potrudili da nametnu svoje viđenje dnevnog boravka i njegovog najvažnijeg dijela.

luksuzan-enterijer-na-sajmu

Ono što je karakteristično za većinu proizvođača, i što je očigledno nametnuto kao trend, jeste korištenje neutralne šeme boja za garniture i kauče poput sive, plave i crne, mada se pojedini brendovi odlučuju istaknuti korištenjem jarkih boja poput narandžaste. Međutim, italijanska komapnija “Max Divani” je predstavila garniture u pastelnoroza boji, koju ćemo od sada vrlo često viđati u enterijerima.
Forme su uglavnom minimalističke, sa daškom retro dizajna sedamdesetih godina, strogih geometrijskih linija i odignutih od poda, tako da se dobija veći utisak prozračnosti. Naslon i rukohvati su često iste širine kao i sjedalo.

16904040035_b6c60cbf56_k

Tapacirung modernih garniture je često naglašen, a kod materijala je najvažniji kvalitet. Još jedan dašak retra donosi i upotreba baršuna i sličnih materijala, a ako želite imati kauč u skladu s modernim trendovima, teško ćete se odlučiti na garniture od kože.

Još jedan trend je definitivno uzeo maha, a to su garniture s ugrađenim malim stolovima i policama pored kojih vam kafe-stolić gotovo i nije potreban.

zanotta-William

Međutim, ne vode se svi uklapanjem u trendove, neki proizvođači se trude da naprave totalni zaokret i u dnevnu sobu unesu nestandardne garniture polukružnih, neobičnih oblika i funkcija, poput one gdje se dijelovi sjedećih elemenata mogu razvlačiti u položaj koji odgovara korisniku.